Na Slovensku sa nakrúca medzinárodný film s pracovným názvom Leto s Bernardom

Na Slovensku sa nakrúca medzinárodný film s pracovným názvom Leto s Bernardom Foto: Daniel Walter

Počas júla a augusta sa nakrúca celovečerný hraný film pre deti a rodičov s pracovným názvom Leto s Bernardom.


Film sa nakrúca v česko-slovensko-nemeckej koprodukcii. Film je o rodinách žijúcich v dvoch krajinách, ktoré sú prepojené hlavným hrdinom a práve jemu sa podarí ich zblížiť. Hlavnou postavou je jedenásťročný Jonáš, ktorý túži prežiť prázdniny s dedom Bernardom. Po rôznych peripetiách zažijú spolu búrlivé leto v znamení dobrodružstva a nevšedného priateľstva.

Nakrúcanie sa začalo v polovici júla v okolí nemeckých jazier a tiež v Drážďanoch, na Slovensko sa približne 30-členný štáb presunul na konci júla a zdrží sa do konca augusta, ďalej bude nakrúcať v Rakúsku a záverečnú scénu sa opäť vráti nakrútiť do Nemecka k Baltickému moru, posledná klapka by mala padnúť 5. septembra tohto roku.
Aktuálne je medzinárodný štáb v Handlovej, ďalej sa bude nakrúcať v Prievidzi, Trenčíne, Novej Dubnici, aj v Rakúsku na divokej vode.

Foto: Daniel Walter

Režisérkou humorného príbehu o vážnych veciach a priateľstve je Slovenka žijúca v Nemecku Martina Saková, hlavnou producentkou slovensko-nemeckej koprodukcie je Katarína Krnáčová, ktorá stála aj za filmom Piata loď.

“Hrané filmy s detskými hrdinami určené priamo deťom majú na Slovensku aj v Čechách bohatú históriu, i keď sa ich v súčasnosti vyrába veľmi málo. Chceme nadviazať na túto tradíciu a priniesť film, ktorý dokáže pobaviť deti aj ich rodičov a zároveň hovoriť aj o vážnejších témach, ktoré sa dotýkajú nielen detských členov rodiny,” povedala producentka Katarína Krnáčová zo spoločnosti Silverart.

Film vzniká na základe pôvodného scenára, jeho autorkami sú režisérka Martina Saková a Silke Schulz. Režisérka je absolventkou bratislavskej VŠMU, no dlhodobo žije v Nemecku, kde tvorí animované a dokumentárne filmy. „V štábe sa stretli tvorcovia zo Slovenska, Nemecka i Česka. Takisto máme i medzinárodné herecké obsadenie zo všetkých troch spomínaných krajín. Mená našich hercov však zatiaľ nechceme prezrádzať. Kto bude prípravu nášho filmu pozorne sledovať, určite sa ich čoskoro dozvie,” doplnila Katarína Krnáčová.

Film bude mať premiéru v lete 2019, uvedú ho v slovenských, českých a nemeckých kinách.
Slovenským koproducentom je RTVS.Koproducentom za nemeckú stranu je Martin Kleinmichel zo spoločnosti Projector23.