Zomrel herec Burt Reynolds, známy z Hriešnych nocí

Zomrel herec Burt Reynolds, známy z Hriešnych nocí Reprofoto youtube

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec Burt Reynolds, známy predovšetkým z filmu Hriešne noci a Vyslobodenie. Podľa svetových tlačových agentúr o tom dnes informoval jeho agent. Držiteľ Zlatého glóbusu a ceny Emmy sa preslávil najmä postavami v desiatkach dobrodružných filmov a komédií. Medzi jeho najznámejšie snímky patria ďalej aj film Žandár a bandita natočený v troch pokračovaniach či western 100 pušiek.

Reynolds patril v 70. rokoch 20. storočia k najžiadanejším filmovým drsňákom Hollywoodu a býval prototypom filmového krásavca. Herec s elegantným fúzikmi, pred ktorým padali na kolená davy fanúšičiek, tiež v mnohých akčných filmoch i komédiách využíval svoje kaskadérske skúsenosti a fyzickú kondíciu. Neskôr sa sústredil aj na televíznu tvorbu a tiež moderoval. Burt Reynolds bol počas svojej bohatej kariéry nominovaný na Oscara a získal Zlatý Glóbus a ďalšie ceny.

Burton Leon Reynolds sa narodil 11. februára 1936 v Michigane, takmer celý život ale tvrdil, že to bolo vo Waycross v Georgii. Vyrastal na Floride v Palm Beach, kde bol jeho otec šerifom. Ako talentovaný hráč amerického futbalu dostal športové štipendium na Floridskej štátnej univerzite, kariéru v profesionálnom tíme Baltimore Colts mu však prekazilo zranenie pri autonehode. "Čo je v univerzitnom kampuse najďalej od futbalových šatní? Dramatické oddelenie. Tak tam som si to zamieril," vysvetľoval s úsmevom Reynolds svoju cestu k herectvu. Už na štúdiách prvýkrát ukázal, že v ňom drieme tiež herecký talent - dokonca získal Floridskú divadelnú cenu.

V New Yorku študoval v Hyde Park Playhouse, živil sa umývaním riadu a ako vyhadzovač. Nakoniec si ale zahral aj na Broadwayi a v rovnakej dobe dostal mladík s dávkou čerokézskej a talianskej krvi v žilách príležitosť aj v televíznych seriáloch a nakoniec sa uplatnil aj na striebornom plátne. Cez kaskadérske scény sa neskôr dostal aj k menším rolám. Indiánski miešanci, banditi a dobrodruhovia všetkého druhu - to bola Reynoldsova parketa v 60. rokoch. Asi najviac v tomto období zažiaril po boku Raquel Welch vo westerne 100 pušiek z roku 1969.

Hviezdne desaťročie pre neho začalo v roku 1972 s psychothrillerom Vyslobodenie. Nasledovala dlhý rad filmov, ktoré Reynoldsovi vyniesli postavenie jedného z najlepšie platených hercov svojej doby. Patrí k nim okrem iného Najťažší yard (1974), séria Policajt a bandita alebo Tajný závod (1981) a Veľký závod 2 (1984).

V roku 1976 "pocítil neovládateľnú potrebu postaviť sa za kameru" a natočil dobrodružný príbeh Gator. Asi najznámejším Reynoldsovým režijným počinom je policajná dráma Sharkyho mašina (1981), kde sa sám obsadil aj do hlavnej úlohy.

V polovici 80. rokov ale prišiel ústup zo slávy a tiež problémy - či už s fámou o údajnom ochorení AIDS, závislosti na liekoch (dôsledok zranenia pri natáčaní) alebo s peniazmi. Reynolds síce zarobil desiatky miliónov dolárov, jeho náročný životný štýl, zlé investície aj neľahké rozvod ho v polovici 90. rokov doviedli k bankrotu.