Oscara za najlepší film získala Zelená kniha, večer sa niesol v znamení žien, imigrantov a menšín (VIDEO)

Oscara za najlepší film získala Zelená kniha, večer sa niesol v znamení žien, imigrantov a menšín (VIDEO) Foto z filmu

Cenu americkej filmovej akadémie Oscar pre najlepší film minulého roka získal film Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho.

 

Celkom film získal tri zlaté sošky - okrem najlepšieho filmu tiež za pôvodný scenár a pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Najviac ocenení si z tohtoročného 91. ročníka udeľovania Oscarov odniesol film o britskej kapele Queen a jej spevákovi Freddiem Mercurym Bohemian Rhapsody, ktorý pozbieral štyri zlaté sošky. Po troch cenách okrem Zelenej knihy dostala ešte Roma režiséra Alfonsa Cuaróna a akčné sci-fi Black Panther.

Film Zelená kniha prináša príbeh nesúrodej dvojice mužov, ktorí v 60. rokoch cestovali po rasizmom prestúpenom juhu USA. Komédia založená na skutočnom príbehu špičkového černošského klaviristu Donalda "Dona" Shirleyho a jeho belošského osobného asistenta Tonyho "Pysky" Vallelonga vychádza zo skutočných udalostí. Práve za stvárnenie Donalda Shirleyho dostal na slávnostnom večere zlatú sošku v kategórii herec vo vedľajšej úlohe Mahershala Ali, ktorý túto cenu získal už za film Moonlight z roku 2016.

Za najlepšieho herca vo filme nakrútenom v minulom roku označila americká filmová akadémia tridsaťsedemročného Ramiho Maleka, ktorý si zahral rockovú ikonu Freddieho Mercuryho v životopisnej snímke Bohemian Rhapsody. Film režiséra Bryana Singera si na konto pripísal najviac zlatých sošiek. Okrem hereckého výkonu Maleka akadémia ocenila tiež zvuk, zvukové efekty a strih filmu. Film tak premenil štyri z piatich nominácií.

Odporúčame aj: Prehľad víťazov filmových cien Oscar za rok 2018

Snímka gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa Favoritky, ktorý sa odohráva na britskom kráľovskom dvore začiatku 18. storočia, premenil len jednu z celkom desiatich nominácií. Oscara získala v kategórii herečka v hlavnej úlohe Olivia Colman, ktorá stvárnila postavu kráľovnej Anny Stuartovej. Favoritkou na zisk ceny pritom bola Glenn Close, ktorá bola na Oscara už sedemkrát nominovaná, cenu však zatiaľ nikdy nezískala.

Ani herecké súputníčky Olivia Colman, Rachel Weisz a Emma Stone, ktoré boli navrhnuté na zisk prestížnej ceny v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe, na sošku nedosiahli. V kategórii zvíťazila Rachel King, ktorá si zahrala matku tehotnej mladej ženy v snímke režiséra Barryho Jenkinsa If Beale Street Could Talk (Keby Bealova ulica mohla hovoriť).

Desaťkrát nominovaný film Roma, ktorý rozpráva príbeh slúžky vo stredostavovskej rodine v mexickej metropole 70. rokov minulého storočia, si nakoniec odniesol tri ceny. Alfonsa Cuaróna akadémia ocenila za najlepšiu réžiu a najlepšiu kameru. Film, v ktorom znie prevažne španielčina, ovládol aj kategóriu neanglicky hovorený film.

Podobnú bilanciu ako Favoritky, ktorá premenila len jednu nomináciu z desiatich, má aj režijný debut herca Bradleyho Coopera Zrodila sa hviezda. V poradí už tretí remake filmu z roku 1937 mal osem nominácií, Oscara ale získal len za najlepšiu pieseň. Tou sa stala Shallow, ktorej spoluautorkou je speváčka Lady Gaga.

Okrem filmov Roma a Zelená kniha si Oscary v troch kategóriách z pódia odniesli tiež tvorcovia akčného sci-fi Black Panther. Akadémia ich ocenila za najlepšiu hudbu, kostýmy a výpravu a dekorácie.

Na základe najlepšieho pôvodného scenára podľa akademikov vlani vznikol film Zelená kniha, najlepším scenárom podľa predlohy bol ten k filmu BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho. Po jednej zlatej soške si odniesli tiež príbeh astronauta Neila Armstronga Prvý človek, na ktorom filmová akadémia ocenila vizuálne efekty, a film o viceprezidentovi Dickovi Cheneym Vice (Viceprezident), ktorý dostal Oscara za najlepšie masky.

V kategórii najlepší animovaný film zvíťazila podľa očakávania snímka Spider-Man: Paralelné svety.

Galavečer nemal prvýkrát od roku 1989 hlavného moderátora. Pôvodne ho mal uvádzať komik Kevin Hart, ktorý sa ale tejto úlohy vzdal po kritike kvôli roky starému spornému vyhláseniu na účet sexuálnych menšín. Na pódiu sa tak ako uvádzač jednotlivých kategórií vystriedalo mnoho známych tvárí vrátane Helen Mirren, Sereny Williams či Julie Roberts.

91. ročník Oscarov sa celkovo niesol v znamení žien, ale aj imigrantov alebo sexuálnych a rasových menšín, ktoré povzbudzovali mnoho ocenených. Podľa agentúry AP vyhralo Oscara najviac žien a najviac černochov v histórii. Na pódiu sa okrem angličtiny hovorilo aj španielsky a vyzývalo sa k tolerancii a porozumeniu. Napríklad herec Rami Malek zdôraznil, že jeho rodičia sú imigranti a on je prvou generáciou Američanov v jeho rodine. Režisér Spike Lee vzdal hold černochom, ktorých zavliekli do Severnej Ameriky ako otrokov.