Špionážna dráma HBO Bez vedomia sa odohráva v totalitnom Československu (VIDEO)

Špionážna dráma HBO Bez vedomia sa odohráva v totalitnom Československu (VIDEO) Foto: HBO

Všetkých šesť dielov špionážnej drámy Bez vedomia uvedie produkcia HBO Europe 17. novembra na výročný deň začiatku zamatovej revolúcie.

Bez vedomia je miniséria odohrávajúca sa v totalitnom Československu v predvečer revolučných udalostí roku 1989. Herci a tvorcovia vrátane režiséra Ivana Zachariáša po projekcii prvých troch dielov série novinárom povedali, že príbeh zo studenej vojny plný špiónov, mučenia, tajných agentov a strachu chceli podať ako príbeh, ktorý sa môže kedykoľvek stať komukoľvek a ktorý je všeobecne o hľadaní pravdy.

Prvé dva diely dráme z konca 80. rokov v Prahe a Londýne videlo v predpremiére publikum karlovarského festivalu, uvedené boli tiež na festivale v Toronte a na oboch miestach sa stretli s priaznivým ohlasom.

Príbeh starostlivo dokresľovaný presnými reáliami, rekvizitami a kostýmami, začína v októbri 1989, prvými scénami sú neobratne a drzo pôsobiace praktiky agentov tajnej polície vstupujúcich do súkromia ľudí. Huslistka Mária a jej politicky angažovaný manžel Viktor sa vydávajú z Londýna do Prahy. Dvanásť rokov britského exilu neznížilo ich túžbu po slobode v Československu, správy o pozvoľnom uvoľňovaní preto rýchlo vyústia v ich návrat do vlasti. Návšteva sa čoskoro zmení na drámu. Maria skončí v nemocnici, a keď sa preberie z bezvedomia, jej manžel je preč a nikto nevie, kam zmizol.

Ak chce svojho manžela nájsť, bude musieť vstúpiť do tajomného šera spravodajských služieb. Neviditeľného sveta, o ktorom nevie vôbec nič, zatiaľ čo on o nej vie všetko.

"Mala som pocit, že postava Márie je výnimočná tým, že nie je vôbec výnimočná," povedala predstaviteľka hlavnej úlohy Tatiana Pauhofová. "Cez túto postavu, cez ktorú je prerozprávaná časť príbehu, práve tou nevynímočnosťou sa môže divák s ňou stotožniť. Pretože niečo také sa môže stať komukoľvek z nás a kedykoľvek, nielen v roku 1989," myslí si herečka.

Bez vedomia je televíznym scenáristickým debutom Ondreja Gabriela. Námetov z prostredia tajných služieb a špionáže pripravil pre produkciu niekoľko. Dnes uviedol, že pôvodný scenár bol širší - mal viac postáv, viac realizmu. "Pretože ma baví história a presnosť reálií, bolo tam viac byrokracie, papierov, dokumentov ... ale výsledný scenár je lepší," povedal. Zachariáš naopak uviedol, že sa mu páčil viac pôvodný scenár. "Potom som trpel, že sa to zjednodušovalo. Ale bolo to asi príliš komplikované," povedal.

Bez vedomia je druhým televíznym počinom Zachariáša po úspešnej Pustatine a šiestou seriálovou prácou kreatívnej producentky Terezy Poláchovej (Horiace ker, Terapia, Až po uši, Mamon, Pustatina). Manžela Marie Viktora hrá Martin Myšička, ďalej hrajú Lenka Vlasáková, David Nykl, Hattie Morahanová, Jan Vlasák či Martin Hofmann.