Zomrel predstaviteľ Limonádového Joea - Karel Fiala (VIDEO)

Zomrel predstaviteľ Limonádového Joea - Karel Fiala (VIDEO)

Vo veku 95 rokov dnes zomrel herec a spevák Karel Fiala, ktorého si diváci spájajú najmä s rolou Limonádového Joea z rovnomenného filmu.

 

O Fialovom úmrtí dnes informoval server iRozhlas.cz a ČTK to potvrdil jeho niekdajší herecký kolega Ladislav Županič. Fiala pôsobil už od 50. rokov hlavne na javisku Hudobného divadla v Karlíne.

"Volala mi pani Vlková, jeho manželka, že dnes ráno odišiel," povedal na otázku ČTK niekdajší riaditeľ Hudobného divadla Karlín Ladislav Županič. Fiala, s ktorým sa videl naposledy začiatkom tohto augusta, bol podľa neho v poslednej dobe už v zlom zdravotnom stave.

Osudovou postavou bola pre Fiala rola ušľachtilého pištoľníka Limonádového Joea. Dovtedy málo známy tenor sa okamžite stal hviezdou strieborného plátna, za ktorou sa tiahli davy fanúšičiek. Slávneho pištoľníka mal pôvodne hrať Jiří Kodet, Fiala ako hviezda karlínskej operety ale bol pre režiséra Oldřicha Lipského v roku 1964 tým pravým typom milovníka so sladkým úsmevom, ktorého do svojej jedinečnej paródie westernov na motívy knihy Jiřího Brdečka potreboval.

Filmové spracovanie "konskej opery" v kinách videlo 4,5 milióna divákov, ďalšie milióny sa bavili pri mnohých reprízach v televízii. Divadelná hra sa dočkala štyroch desiatok naštudovaní. V dvoch sa objavil aj Fiala, keď v roku 2001 v ABC prvýkrát stvárnil otca Kolaloka.

Karel Fiala sa narodil v roku 1925 v Ostrave v rodine kominárskeho majstra. K úspešnej hereckej a speváckej kariére sa dostal náhodou. Keď za okupácie nemohol dokončiť gymnázium, začal sa venovať otcovmu remeslu. Strechy ale krátko po vojne vymenil za pražské konzervatórium, talentovaného mladíka si totiž všimol profesor Ševčík z ostravskej hudobnej školy, ktorý ho pripravil na prijímacie skúšky.

V roku 1952 Fiala absolvoval v Prahe štátne konzervatórium a po krátkom pôsobení v Národnom divadle skončil na dlhé roky v Hudobnom divadle Karlín.