Sima Martausová zverejnila videoklip k filmu Správa, ktorý zabojuje o Oscara (VIDEO)

Sima Martausová zverejnila videoklip k filmu Správa, ktorý zabojuje o Oscara (VIDEO) FOto: RTVS

Speváčka Simona Martausová dnes zverejnila na youtube pieseň Červené polia, ktorá je oficiálnym videokliom k jednému z najočakávanejších filmových počinov budúceho roka - filmu Správa.

 

Správa režiséra Petra Bebjaka, ktorý je čerstvou slovenskou nomináciou v boji o sošku Oscara, je adaptáciou knihy  knihy Čo Dante nevidel od Alfréda Wetzlera. Stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval.

Sima Martausová je zároveň aj autorkou textu aj hudby. „Pesničku som napísala necelé dve hodiny potom, ako som videla film Správa. Bol a stále to je neuveriteľne silný príbeh. V texte nájdete hlas odsúdeného. Prihovára sa vojakovi, ktorý sa ho chystá popraviť - je jeho svedomím,“ priblížila. „Sima dokázala napísať pieseň, ktorá presne vystihuje atmosféru filmu - cítiť z nej smútok, ale zároveň aj obrovskú nádej, osamelosť, ale silu nevzdať sa,“ dodáva producent DNA Production Rasťo Šesták.

S prípravou piesne aj videoklipu sa spájajú viaceré symbolické dátumy. Skladbu nahrávala Sima so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a dirigentom Adriánom Kokošom 27. januára, v deň 75. výročia oslobodenia najväčšieho nacistického tábora smrti Auschwitz (Osvienčim). Aj dátum nakrúcania videoklipu, 9. september, bol symbolický. „Nakrúcali sme v deň, kedy sme si pripomenuli jeden z najčiernejších momentov našich dejín - prijatie židovského kódexu. Prešlo takmer osemdesiat rokov a my si stále nemôžeme povedať, že táto kapitola z dejín je už definitívne za nami. Práve preto je pre nás príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu taký dôležitý. Aby sme si znova uvedomili, ako ľahko sa zlo dostane do našich životov, aké hrôzy dokáže spôsobiť a aké ťažké je ho zo spoločnosti vykoreniť,“ uviedol producent DNA Production Rasťo Šesták. Premiéra videoklipu sa taktiež viaže na symbolický dátum, výročie tzv. Krištáľovej noci. Skladba zaznela po prvýkrát exkluzívne v éteri Rádia Slovensko v predvečer tohto smutného výročia, v nedeľu 8. novembra.

Podrobnosti: Slovensko pošle do boja o Oscara film Správa (VIDEO)

Film bude mať v kinách premiéru 28. januára. Prinesie ho aj RTVS, ktorá je koproducentom. V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor a Peter Ondrejička. Film je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Zverejnenie podrobnej 32-stranovej správy o tom, ako tábor smrti fungoval, pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí.