Zomrel novinár a filmový publicista Jan Foll

Zomrel novinár a filmový publicista Jan Foll Ilustr. foto: Omediach.com

Zomrel filmový publicista Jan Foll. Vo veku 70 rokov podľahol dlhej ťažkej chorobe, uviedol dnes server iDNES.cz. Follo písal o kinematografii, bol tiež autorom niekoľko kníh, vrátane biografie režiséra Miloša Formana, a zahral si menšie úlohy vo filmoch.

Foll sa narodil v roku 1951 v Pardubiciach. Vyštudoval Filozofickú fakultu UK, odbor filozofia-dejepis. V rokoch 1974 až 1990 pracoval ako redaktor titulkov v Ústrednej požičovni filmov.

Foto: ČT

V 80. rokoch sa zoznámil s disidentom a neskorším českým prezidentom Václavom Havlom, s ktorým sa potom priatelil až do jeho smrti v roku 2011. Prispieval do samizdatových Lidových novín, čítal a šíril zakázanú literatúru, uvádza web Pamäť národa. V júni 1989 Foll podpísal a rozširoval petíciu Několik vět, v novembri toho istého roku sa zúčastnil na demonštrácií na pražskom Albertovom.

Po novembri 1989 bol Foll najprv dramaturgom v Československej, neskôr Českej televízii. V rokoch 1992 až 1997 bol zamestnaný v kultúrnej rubrike Lidových novín. Publikoval ale aj v ďalších periodikách, ako Film a doba, Kino, Scéna či Divadelné noviny. Od roku 1997 pôsobil na voľnej nohe. Ako publicista sa zúčastnil Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch alebo Febiofestu.

Foll si tiež zahral menšie úlohy v niekoľko českých filmoch. Objavil sa napríklad v snímkach Dym, Mňága - Happy End, Kamenný most alebo Rok ďábla.