Európskym filmom roka sa stal film Quo vadis, Aida? (VIDEO)

Európskym filmom roka sa stal film Quo vadis, Aida? (VIDEO) Foto z filmu Quo vadis, Aida?

Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film tento rok získala snímka Quo vadis, Aida? bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej. Príbeh, ktorý rozpráva o masakre v Srebrenici z roku 1995, dostal tiež ocenenie za réžiu a za ženský herecký výkon. Európske filmové ceny, ktoré bývajú označované za európskych Oscarov, sa odovzdávali v Berlíne.

Na hlavné ocenenia boli okrem snímky Quo vadis, Aida? nominované štyri ďalšie filmy: fínsky Kupé č. 6, britský Otec, taliansky Božia ruka a francúzsky Titan. Vlani získala cenu pre najlepší európsky film tragikomédia Chlast dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga.

Najlepším hercom bol tento rok vyhlásený Anthony Hopkins za výkon vo filme Otec, najlepšou herečkou sa vďaka Quo vadis, Aida? stala Jasna Đuričićová.

Film Quo vadis, Aida? mal premiéru na festivale v Benátkach a bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Jeho hlavnou hrdinkou je učiteľka Aida, ktorá pôsobí ako tlmočníčka na základni OSN v Srebrenici. Jej rodina je medzi tisíckami miestnych, ktorí hľadajú v bezpečnej zóne OSN útočisko pred srbskou armádou. Pri vyjednávaniach si Aida postupne uvedomuje vážnosť situácie.

Na pozadí Aidiných snáh o záchranu mužov zo svojej rodiny vidia diváci bezmocnosť a zúfalstvo ľudí, ktorí sa ukrývajú na základni OSN a sú následne vydaní na milosť bosnianskosrbského veliteľa Ratka Mladiča. Na rozdiel od väčšiny vojnových filmov Quo vadis, Aida? nestojí na zobrazovaní násilia. "Tento film ukazuje patriarchálnu a byrokratickú štruktúru vojny. Zodpovedná je vždy nejaká autorita mimo. Ukazuje ženu v bludisku tohto systému a jeho dôsledkov," hovorí režisérka.

Najlepším celovečerným animovaným filmom sa na tohtoročnom ročníku Európskych filmových cien stal film Utiecť dánskeho režiséra Jonasa Pohera Rasmussena. Medzi nominovanými na toto ocenenie bol aj film Myši patria do neba českých režisérov Jana Bubeníčka a Denisy Grimmovej.

Film Myši patria do neba vznikol v česko-francúzsko-poľsko-slovenskej koprodukcii podľa knižky Ivy Procházkovej, scenár napísali Alice Nellis a Richard Malatinský. Svoje hlasy zvieracím animovaným hrdinom vo filme prepožičali napríklad Ondřej Vetchý, Matúš Ruml, Lukáš Pavlásek, Martin Stránsky, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Barbora Hrzánová či Matěj Ruppert.

Prehľad víťazov Európskych filmových cien:

Najlepší film: Quo vadis, Aida? - réžia Jasmila Žbaničová
Najlepšia komédia: Ninjababy - réžia Yngvild Sve Flikkeová
Najlepšia réžia: Jasmila Žbaničová - Quo vadis, Aida?
Najlepší herec: Anthony Hopkins - Otec
Najlepšia herečka: Jasna Đuričičová - Quo vadis, Aida?
Najlepší scenár: Florian Zeller a Christopher Hampton - Otec
Najlepší dokument: Utiecť - réžia Jonas Poher Rasmussen
Najlepší animovaný film: Utiecť - réžia Jonas Poher Rasmussen
Najlepší krátky film: Nanu Tudor (My Uncle Tudor; Môj strýko Tudor) - réžia Olga Lucovnicová
Najlepšia hudba: Nils Petter Molvaer a Peter Brötzmann - Grossa Freiheit (Veľká sloboda)
Najlepšie masky: Flore Massonová, Olivier Afonso a Antoine Mancini - Titan
Najlepší zvuk: Gisle Tveito a Gustaf Berger - De uskyldige (Nevinný)
Najlepšie kostýmy: Michael O'Connor - Amonit
Najlepšia výprava: Márton Ágh - Prirodzené svetlo
Najlepší strih: Mucharam Kabulová - Uvoľniť päste
Najlepšie vizuálne efekty: Peter Hjorth a Fredrik Nord - Ada
Európska filmová cena za objav roka (cena FIPRESCI): Emerald Fennellová - Nádejná mladá žena
Cena za inovatívne rozprávanie: Steve McQueen - Sekerka
Cena európskych univerzít: Utiecť - réžia Jonas Poher Rasmussen