Euronews: Ženy v roku 2021 prevalcovali svet filmu

Euronews: Ženy v roku 2021 prevalcovali svet filmu Zdroj: Prix Lumière 2021

 Kinematografia bola v tomto roku nepochybne v znamení filmových tvorkýň. Bolo to zreteľné na veľkých filmových festivaloch, napríklad v Cannes a v Benátkach, a tiež pri udeľovaní najprestížnejších filmových cien, napríklad Oscarov či francúzskych ocenení Prix Lumière.

Rok začal dobre pre režisérku čínskeho pôvodu Chloé Zhaoovú. Potom čo s ním vyhrala Zlatého leva na filmovom festivale v Benátkach v roku 2020, dostala za svoju snímku Krajina nomádov troch Oscarov: za najlepší film, za najlepšiu réžiu a za najlepší ženský herecký výkon pre hlavnú predstaviteľku Francesu McDormandovú. Pre film vedený ženou tu bol historický úspech.

Snímka Krajina nomádov bola natočená podľa rovnomennej reportážnej knihy z roku 2017, ktorú napísala americká novinárka Jessica Bruderová. Film rozpráva príbeh ženy, ktorá v krátkom čase stratila svoju dlhoročnú prácu a manžela a predala svoj majetok, aby si kúpila obytný automobil, v ktorom žije a cestuje za prácou. Hlavná postava zhrnula svoju situáciu do výroku, že je bez domova, ale má strechu nad hlavou.

Chloé Zhaoová je známa tým, že pracuje na menších nezávislých filmoch. Producentom jej posledného filmu Eternals, ktorý šiel do kín na jeseň, je ale spoločnosť Marvel.

Odovzdávanie Oscarov bolo o dva mesiace odložené a aj festival v Cannes sa uskutočnil neskôr, než je zvykom – v júli miesto v máji. Porota v Cannes, ktorú tento rok viedol americký filmár Spike Lee, udelila Zlatú palmu filmu Titan mladej francúzskej režisérky Julie Ducournauovej.

Pri odovzdávaní ceny Ducournauová uviedla, že má asi podobné pocity ako filmári, ktorí získali cenu pred ňou. Domnieva sa, že žiadny režisér nemôže považovať svoj film za perfektný. Cena podľa nej "vzdáva hold nedostatkom, ktoré sú srdce a energia, ktorá filmy poháňa".

Titán rozdelil kritiky a divákov. Film pojednáva o rode, násilí a mnohých ďalších témach a poskytuje nový temný a surový pohľad na sexuálnu identitu. Priaznivé recenzie pochválili snímku za to, že predstavuje odlišné ženské perspektívy.

Ženy boli stredobodom pozornosti aj na benátskom filmovom festivale. Francúzska režisérka Audrey Diwanová dostala Zlatého leva za film L'Événement (Udalosť), ktorý je o pokuse mladej študentky vo Francúzsku v 60. rokoch o potrat. Diváci sledujú so zatajeným dychom príbeh hlavnej postavy Anny, ktorá sa snaží získať svoju nezávislosť. Univerzálny príbeh zasadený do Francúzska generála de Gaulla a spoločnosti, kde vládnu muži, vydarene interpretovala francúzska herečka rumunského pôvodu Anamaria Vartolomeiová. Samotná Diwanová uviedla, že film pojala "trochu ako výkrik, aby videla, kam až bude počuť".

Na jeseň v Lyone získala novozélandská režisérka mnohých talentov Jane Campionová cenu Prix Lumière 2021, ktorá je francúzskou filmovou obdobou Nobelovej ceny. Pri odovzdávaní ocenení vzdala hold filmovému umeniu, keď povedala, že cíti, že filmy urobili jej život možným. Povedala, že dospievať s filmami jej naozaj prospelo. Cíti, že ľudia z filmovej brandže si so svojou veľkou predstavivosťou "kladú veľké otázky života, ako prečo sme tu, ako je možné milovať, kto sme alebo aká nás čaká budúcnosť".

Vo svojom poslednom filme Sila psa, v ktorom hrá Benedict Cumberbatch, poskytuje ženský pohľad na násilníckeho a machistického kovboja, ktorý skrýva tajomstvo. Film uviedla platforma Netflix v novembri.