Slovenským filmom storočia je snímka 322 Dušana Hanáka

Slovenským filmom storočia je snímka 322 Dušana Hanáka FOTO: SFÚ/ M. Polónyová

Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk zverejnil výsledky ankete Film.sk – slovenský film storočia s rebríčkom 20 filmov storočia.

Víťazným filmom ankety sa stala snímka režiséra Dušana Hanáka 322, psychologický príbeh o chorobe jednotlivca a spoločnosti z roku 1969, ktorý vznikol na motívy poviedky Jána Johanidesa Potápača priťahujú pramene mora.

„Prišiel som s motívom viny hlavného hrdinu, ktorý sa kedysi angažoval v čistkách a v akcii združstevňovania, a zaujal ma rozpor, že táto postava by mohla byť dobrým človekom. Pomáhal mi pri tom aj môj silný osobný pocit relativity hodnôt,“ spomínal režisér Dušan Hanák pri vydaní tohto filmu na DVD. Trojicu snímok na vrchole rebríčka dopĺňajú film Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965) a Hanákov dokument Obrazy starého sveta (1972).

Odkaz kinematografie zo „zlatých šesťdesiatych“ dominuje v celom rebríčku, zastúpení sú v ňom kľúčoví režiséri spomínaného obdobia ako Štefan Uher, Eduard Grečner, Peter Solan, Juraj Jakubisko či Elo Havetta. Nechýba v ňom ani náš najvýznamnejší tvorca animovaného filmu Viktor Kubal, najplodnejší režisér 90. rokov slovenskej kinematografie Martin Šulík alebo pozoruhodné súčasné diela, zastúpenie v ňom popri režiséroch majú aj ženy-režisérky Viera Čákanyová a Eva Štefankovičová so svojimi dokumentmi.

 Anketa vznikla pri príležitosti storočnice slovenskej kinematografie a je vyvrcholením aktivít Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Dvadsiatku najlepších filmov ankety uvedie od februára 2022 bratislavské Kino Lumière.

Anketa Film.sk – slovenský film storočia upozorňuje na to, že kvalitné slovenské filmy nevznikli len vo výnimočnom období 60. rokov minulého storočia, ale naprieč celou históriou našej kinematografie.

Zúčastnilo sa jej jedenásť filmových vedcov a kritikov, ktorí o najlepších slovenských filmoch rozhodovali v dvojkolovom hlasovaní. Stálych hodnotiteľov časopisu Film.sk, ku ktorým patria Martin Ciel, Jana Dudková, Eva Filová, Martin Kaňuch, Katarína Mišíková, Jelena Paštéková a šéfredaktor časopisu Matúš Kvasnička, doplnili filmové teoretičky zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Petra Hanáková a Mária Ferenčuhová a dvaja predchádzajúci šéfredaktori Film.sk Simona Nôtová a Daniel Bernát. 

„Pri formovaní ankety sme vynechali krátke filmy a výber sme zúžili na celovečerné filmy pre kiná bez delenia na hrané, dokumentárne a animované,“ vysvetľuje mechanizmus ankety Matúš Kvasnička, šéfredaktor časopisu Film.sk.

„Pre lepšiu orientáciu mali hlasujúci k dispozícii zoznam vyše 730 filmov. Z nich vybral najskôr každý sám za seba svoju desiatku a zoradil ju od najlepšieho. Filmy sa podľa pozícií v každom individuálnom rebríčku obodovali a podľa počtu bodov vznikla kolekcia dvadsiatich filmov. Tú hlasujúci dostali v abecednom poradí a filmy z nej zoradili opäť podľa svojich preferencií do rebríčka od najlepšieho. Zostavy sa opäť obodovali a súčet bodov určil konečný výsledok a poradie dvadsiatich filmov v rebríčku.“

„Popri klasikách zo 60. rokov uspelo v ankete aj niekoľko nových snímok z posledného obdobia, zároveň množstvo filmov v rebríčku chýba,“ hodnotí výsledky ankety Matúš Kvasnička. „Sú horšie nakrútené, málo originálne, nudné, neaktuálne, poplatné dobe vzniku. Ďalšie, ktoré vznikli len nedávno alebo sú svieže aj po rokoch či desaťročiach, sú autentické a zaujímavé aj na druhý a ďalší pohľad, kladú otázky a často neponúkajú odpovede, chýbajú v rebríčku tiež. Dôvod je zrejmý – jednoducho sa doň nezmestili a hlasujúci uprednostnili iné filmy. Lebo to je princíp podobných ankiet.“ Tiež dopĺňa, že „kritériá aj kľúč výberu sme nechali na hlasujúcich. Lebo povedať, že 322 je ´o dve miesta lepší´ film ako Obrazy starého sveta a Boxer a smrť ´o niekoľko miest horší´ film ako Kým sa skončí táto noc, sa takto jednoducho a hitparádovo nedá.“

Všetkých dvadsať filmov ankety Film.sk – slovenský film storočia uvedie Kino Lumière postupne s mesačnou periodicitou. Premietať sa bude v poradí od dvadsiateho filmu po prvý. Cyklus otvorí v sobotu 12. februára o 18.20 hod. animovaný film Viktora Kubala Krvavá pani (1980) o zločine a láske, inšpirovaný historickou legendou o krutej Čachtickej panej. Premietať sa bude presne po 41 rokoch od premiéry, ktorá sa uskutočnila 12. februára 1981 v kine Slovan v Bratislave. Večer venovaný ankete Film.sk – Slovenský film storočia sa uskutoční počas 8. ročníka prehliadky Týždeň slovenského filmu 2022, ktorá sa tento rok bude konať v termíne od 4. do 10. apríla.