Rusko zakázalo vstup hercom Seanovi Pennovi a Benovi Stillerovi

Rusko zakázalo vstup hercom Seanovi Pennovi a Benovi Stillerovi Zdroj: IG/Volodymyr Zelensky

Rusko zakázalo vstup do krajiny ďalším 25 Američanom vrátane hollywoodskych hercov Seana Penna a Bena Stillera, ktorí verejne podporili Ukrajinu.

Stiller po vpáde ruských jednotiek na Ukrajinu začal v napadnutej krajine nakrúcať o invázii dokumentárny film. Vyzval aj organizátorov udeľovania filmových cien Oscar, aby na odovzdávanie nechali vystúpiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O nových personálnych sankciách informovalo ruské ministerstvo zahraničia.

Penn, držiteľ dvoch Oscarov a bývalý manžel popovej hviezdy Madonny, bol podľa agentúry AP na Ukrajine, keď ju vo februári Rusko napadlo. Potom, čo strávil niekoľko dní v Kyjeve natáčaním dokumentu, sa rozhodol z krajiny rovnako ako milióny jej obyvateľov utiecť cez Poľsko. Niekoľko posledných kilometrov k poľskej hranici pritom prešiel pešo.

Penn aj Stiller sa osobne stretli so Zelenským, ktorý im za ich podporu Ukrajine na konci augusta udelil štátne vyznamenanie. Stiller, známy z filmov Zoolander alebo Foter je loter, Zelenskému počas stretnutia povedal, že je jeho hrdina.

Popri oboch amerických hercoch sa najnovšie na ruskom sankčnom zozname ocitli členovia amerického Senátu, štátni úradníci vrátane ministerky obchodu Giny Raimond alebo predstavitelia biznisu a mimovládnych organizácií.