Nominácie na Slnko v sieti za rok 2022 sú známe, ovládla ich Piargy

Nominácie na Slnko v sieti za rok 2022 sú známe, ovládla ich Piargy Foto: Mayo Hirc

Slovenská filmová a televízna akadémia dnes zverejnila nominácie na Slnko v sieti, ocenenie najkvalitnejších filmov a tvorivých výkonov slovenskej kinematografie.

Snímka Iva Trajkova Piargy získala šestnásť nominácií, Svetlonoc Terezy Nvotovej deväť a filmy Obeť režiséra Michala Blaška s Tieňohrou Petra Bebjaka po šesť. Rozhodli o tom v prvom kole hlasovania členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA).

Slávnostné vyhlásenie cien Slnko v sieti za rok 2022 sa uskutoční 15. apríla 2023 v priestoroch Slovenského rozhlasu. V priamom prenose ho odvysiela RTVS.

O prestížnu sošku Slnko v sieti sa tentoraz uchádzalo 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Prihlásených bolo aj 5 snímok v kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál.

V kategórii Najlepší hraný film je nominovaná romantická komédia z režisérskej dielne Rasťa Boroša Čierne na bielom koni. Zábavný príbeh zo svojského prostredia južného Slovenska zároveň získal nominácie v kategóriách Najlepší filmový scenár, Najlepší architekt – scénograf, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej aj vo vedľajšej úlohe.

Čierne na bielom koni    Foto: Continental film
O cenu za Najlepší hraný film zabojuje aj film Michala Blaška Obeť. Príbeh Iriny, slobodnej matky z Ukrajiny, ktorá žije so svojím synom Igorom v malom meste v Českej republike, navrhla SFTA do súťaže o cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film. Počas blížiaceho sa slávnostného udeľovania národných filmových cien bude mať šancu získať ocenenia aj v kategóriách najlepšia filmová réžia, scenár, zvuk, kostýmy a najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Obeť     Foto: Milan Jaroš

Tretím nominovaným dielom v kategórii Najlepší hraný film je snímka Iva Trajkova Piargy. Príbeh získal od svojho uvedenia v septembri 2022 už 53 medzinárodných cien. Členovia SFTA nominovali uvedený film aj v kategóriách najlepšia filmová réžia, scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, hudba, najlepší architekt – scénograf, najlepšie kostýmy, masky, vizuálne efekty, najlepšie ženské ako i mužské herecké výkony v hlavnej aj vo vedľajšej úlohe.

O cenu Najlepší dokumentárny film sa uchádzajú snímky Dežo Hoffmann – fotograf Beatles režiséra Patrika Lančariča, Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha v réžii Martina Palúcha a dielo Mareka Kuboša ±90.

V kategórii Najlepší animovaný film sú nominované snímky Milosť režisérky Ivany Laučíkovej, Tvojazem režiséra Petra Budinského a Websterovci vo filme Kataríny Kerekesovej.

Režiséri Peter Bebjak (Tieňohra), Michal Blaško (Obeť) a Ivo Trajkov (Piargy) budú súťažiť o cenu Najlepšia filmová réžia.

Sošku Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe majú šancu získať Judit Bárdos za postavu Juliše vo filmePiargy, Natália Germani zastvárnenie Šarloty voSvetlonoci a Vita Smačeľuk, ktorá sa predstavila ako Irina v dráme Obeť. V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe zabojujú herečky Jana Kvantiková za rolu Johanky a Jana Oľhová za predvedenie tety Ule vo filme Piargy, Iva Bittová za Otylu voSvetlonoci.

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe nominovali členovia SFTA hercov Attilu Mokosa za zobrazenie postavy Jána Roháča vo filme Piargy, Milana Ondríka za Bandyho Koháryho v komédii Čierne na bielom koni a Milana Ondríka, ktorý si zahral Jana Kavku vo filme Tieňohra. Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe môže dostať Marek Geišberg za úlohu Tomáša vo Svetlonoci, Attila Mokos za postavu Lučána Ármina Wámbéryho v Čiernom na bielom koni či už zosnulý Marián Geišberg, ktorý sa v svojom poslednom filme Piargy predviedol ako biskup.

Organizátori národných filmových cien prvýkrát ocenia snímky v novej kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál, kde podmienkou prihlásenia je ich pôvodný originálny formát. V nej sú nominované snímky režiséra Petra Bebjaka Jozef Mak a Krakonošovo tajomstvo, a Kôň Martina Šulíka.