Vo veku 76 rokov zomrel rakúsky herec Peter Simonischek, hral aj v Tlmočníkovi (VIDEO)

Vo veku 76 rokov zomrel rakúsky herec Peter Simonischek, hral aj v Tlmočníkovi (VIDEO) Foto z filmu Tlmočník

Vo veku 76 rokov zomrel rakúsky filmový a divadelný herec Peter Simonischek. Známy je napríklad ako predstaviteľ hlavnej úlohy v rakúskej komédii Toni Erdmann, ktorá bola v roku 2017 nominovaná na Oscara. Agentúra APA dnes napísala, že Simonischek, ktorý zomrel v noci na dnešok, je jedným z najobľúbenejších hercov Rakúska. Hlavnú úlohu stvárnil aj v slovensko-českom filme Tlmočník režiséra Martina Šulíka, kde si zahral po boku režiséra a herca Jiřího Menzela.

Simonischek zomrel doma vo Viedni v kruhu rodiny, potvrdilo viedenské divadlo Burgtheater. Medzinárodnému publiku bol Simonischek známy hlavne vďaka komédii o komplikovanom vzťahu medzi otcom a dcérou Toni Erdmann. Film bol v roku 2017 nominovaný na Oscara za najlepší zahraničný film.

Na Salzburskom festivale Simonischek v rokoch 2002 až 2009 stvárnil hlavnú úlohu v dráme Huga von Hofmannsthala Ktokoľvek (Jedermann), ktorá je na tejto akcii uvádzaná každý rok. Podľa agentúry DPA sa v úlohe boháča, ktorého pomaly, ale iste doháňa smrť, predstavil viac ako stokrát – častejšie ako ktokoľvek iný.

Pri natáčaní road movie Tlmočník sa Simonischek zblížil s Jiřím Menzelom, pre ktorého išlo o poslednú hereckú príležitosť. Snímka sa zaoberá vzťahom synov páchateľa a obete holokaustu. Simonischek v ňom stvárnil úlohu rakúskeho učiteľa, bonvivána so slabosťou pre ženy a alkohol.

Sústrasť hercovej rodine dnes vyjadril aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. "Kto by nepoznal Petera Simonischeka? Jeho stvárnenie Toniho Erdmanna vyvolalo medzinárodný rozruch. Oveľa viac bol ale Peter Simonischek umelcom, ktorý zostal v každej premene verný sám sebe," uviedol Van der Bellen na twitteri.