Blu-ray vydanie Slnko v sieti zvíťazilo na prestížnom festivale v Bologni

Blu-ray vydanie Slnko v sieti zvíťazilo na prestížnom festivale v Bologni Foto: SFÚ

Blu-ray vydanie prelomového slovenského filmu Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, ktoré vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) v minulom roku pri príležitosti 60. výročia vzniku filmu, zvíťazilo v súťaži o najlepšie DVD Awards na prestížnom festivale Il Cinema Ritrovato.

Víťazov v piatich kategóriách spomedzi vybraných 33 najlepších nosičov z celého sveta vyhlásili na slávnostnom ceremoniáli vo štvrtok 29. júna na pôde festivalu v Bologni.

Európsky festival klasického filmu Il Cinema Ritrovato každoročne vyhlasuje súťaž DVD Awards o najlepšie blu-ray a DVD vydania klasických filmov starších ako tridsať rokov s cieľom zviditeľniť vydávanie dôležitých klasických diel na DVD a blu-ray nosičoch. Ceny DVD Awards udeľuje v piatich kategóriách, a to Najlepší Box Set, Najlepší bonusový materiál, Najlepšie znovuobjavenie zabudnutého filmu, Najlepšie samostatné vydanie a Najlepší film. Blu-ray vydanie Slnko v sieti získalo titul v kategórii Najlepšie samostatné vydanie (Best Single Release), ide o komplexné ocenenie za celé blu-ray vydanie vrátane filmu aj bonusového materiálu i za celkový dizajn.

„Do súťaže festivalu v Bologni prihlasujeme naše blu-ray a DVD vydania už od roku 2018 a každý rok sme postúpili do úzkeho finálového výberu. Je to veľký úspech sám o sebe a svedčí o tom, že systematická práca Slovenského filmového ústavu v celom procese uchovávania a sprístupňovania nášho filmového dedičstva je na vysokej profesionálnej úrovni a dokáže obstáť nielen v európskej, ale aj svetovej konkurencii,“ hovorí Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ, ktoré sa venuje prezentácii slovenského audiovizuálneho dedičstva.

„Úprimne, vždy som dúfal, že by sme niekedy mohli s naším blu-ray alebo DVD vydaním získať cenu, no vždy to zostávalo v rovine akéhosi zbožného priania. No už pri pohľade na tohtoročný finálový vyber Il Cinema Ritrovato DVD Awards v kategórii Najlepšie samostatné vydanie, hovoríme o úspechu, pretože sú v ňom vydania filmov, ktoré patria do kánonu svetovej kinematografie a ich vydavateľstvá sú svetovou špičkou. Víťazstvo nás preto veľmi teší. Táto prestížna cena je veľkým zadosťučinením a zároveň potvrdením, že našu prácu robíme dobre.“

Blu-ray nosič s filmom Slnko v sieti vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) v minulom roku pri príležitosti 60. výročia vzniku filmu. Jeho súčasťou sú dva dobové krátke filmy Poznačení tmou (1959) Štefana Uhra a Rozhovor (1963) Otakara Krivánka. Na nosiči sa nachádza aj krátky dokumentárny Film o filme Slnko v sieti (2022) v réžii Maroša Brázdu z produkcie SFÚ. Dvojjazyčný slovensko-anglický booklet obsahuje okrem informácií o pozadí vzniku filmu a jeho tvorcoch aj štúdie dramaturgičky a scenáristky Zuzany Gindl-Tatárovej a filozofa Miroslava Marcelliho, dopĺňajú ho fotografie z filmu od fotografky Zuzany Mináčovej. Blu-ray vydanie obsahuje slovenské titulky, ďalej anglické, francúzske, nemecké, talianske, španielske a slovenské titulky pre nepočujúcich a tiež audiokomentár pre nepočujúcich.

„Naše blu-ray vydanie v súťažnej kategórii Najlepšie samostatné vydanie ´porazilo´ vydania filmov, ako sú napríklad Chyťte Cartera (1971) režiséra Mika Hodgesa z vydavateľstva British Film Institute, Posledný valčík (1978) Martina Scorseseho a Poistka smrti (1944) Billyho Wildera z The Criterion Collection, Dobrodruh (1934) Marcela L’Herbiera z Pathé Films, Až přijde kocour (1963) Vojtěcha Jasného zo Second Run či Ťažký život (1961) Dina Risiho z vydavateľstva Studiocanal,“ vymenúva Steranka. Podľa neho „Slnko v sieti Štefana Uhra je zásadný film československej novej vlny a bonusový materiál blu-ray vydania v podobe dvoch dobových krátkych filmov a filmu o filme, poskytuje dôležitý kontext pre samotné dielo. Dnes je to nevyhnutnosťou, vydanie filmu na blu-ray alebo DVD nosiči bez bonusových materiálov už nestačí.“