Odbory hercov v Hollywoode sa nedohodli so štúdiou a budú hlasovať o štrajku

Odbory hercov v Hollywoode sa nedohodli so štúdiou a budú hlasovať o štrajku Foto: Facebook SAG-AFTRA

Vyjednávači odborového zväzu amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) odporučili odborom začať štrajk po tom, čo ich vyjednávanie s filmovými štúdiami zlyhalo.

Hlasovanie podľa Reuters prebehne dnes a herci by sa mohli v protestoch pripojiť k scenáristom, ktorí sa už niekoľko mesiacov usilujú o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie. O to isté sa usilujú aj herci.

"Po viac ako štyroch týždňoch vyjednávania zväz producentov AMPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy, vrátane Amazonu, Applu, Disney, Netflix, Sony, Paramount, Warner Bros Discovery a NBCUniversial, nie je ochotný ponúknuť férovú dohodu na kľúčových témach, ktoré sú pre vás dôležité," povedal hlavný vyjednávač odborov Fran Drescher členom SAG-AFTRA v dnešnom vyhlásení.

Rovnako ako štrajkujúci scenáristi sa aj herci obávajú, že ich profesiu ohrozujú stále sa vyvíjajúce nástroje umelej inteligencie a že z ich odmien ukrajujú streamovacie platformy.

Štrajk scenáristov prinútil producentov vysielať populárne talk-show zo záznamov a pre celú sezónu narušil televíznu produkciu aj natáčanie veľkorozpočtových filmov. Ak by sa ku scenáristom pridali aj herci, znamenalo by to dočasný koniec prebiehajúcich produkcií v hollywoodskych štúdiách a mediálne spoločnosti by boli pod väčším tlakom, píše Reuters.

Denník Variety v stredu informoval, že krízového konferenčného rokovania sa v pondelok zúčastnilo niekoľko najvyššie postavených ľudí v brandži - šéfka televíznej sekcie Disney Dana Waldenová a filmovej sekcie Alan Bergman, šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav a výkonný spoluriaditeľ Netflixu Ted Sarandos. V snahe zabrániť štrajku sa budú dotyční usilovať, aby sa do vyjednávania ako mediátori zapojili zástupcovia talentových agentúr, píše Variety.

SAG-AFTRA združuje asi 160 000 hercov, novinárov, spevákov, dabingových hercov, rozhlasových pracovníkov a ďalších profesionálov z oblasti médií.