V novom filme o záchrancovi československých detí Wintonovi stvárnil hlavnú úlohu Anthony Hopkins (VIDEO)

V novom filme o záchrancovi československých detí Wintonovi stvárnil hlavnú úlohu Anthony Hopkins (VIDEO) Foto: See-Saw Films

Spoločnosť See-Saw Films zverejnila prvé snímky z filmu One Life (Jeden život) o sirovi Nicholasovi Wintonovi, britskom makléri, ktorý z okupovaného Československa pred začiatkom druhej svetovej vojny zachránil 669 prevažne židovských detí. Film v hlavných úlohách s Anthonym Hopkinsom, Helenou Bonhamovou Carterovou a Johnnym Flynnom bude mať premiéru v septembri na festivale v Toronte.

Dvoma Oscarmi ocenený Hopkins a Flynn, známy napríklad zo snímky Vykopávky (2021), budú obaja hrať Wintona v rôznych fázach života. Bonhamová Carterová stvárnila Wintonovu matku, ktorá spoločne s ním zháňala nové domovy pre deti odvezené z nacistami ovládaných krajín. Scenár k One Life napísali Lucinda Coxonová a Nick Drake, film však vychádza z knihy Wintonovej dcéry Barbary Ak to nie je nemožné: Život sira Nicholasa Wintona (2014).

Winton pracoval spoločne s britskými a kanadskými kolegami ako dobrovoľník v židovskej komunite v Prahe už koncom roku 1938, do Británie sa vrátil v januári 1939. Významným impulzom pre zorganizovanie prevozu československých detí bol v novembri pogrom známy v Nemecku ako Krištáľová noc a následné rozhodnutie 1938 britskej Dolnej snemovne začať prijímať detské utečencov za podmienky, že budú mať u koho zostať.

Prvý transport prevažne židovských detí z Prahy do Londýna zorganizoval Winton 14. marca 1939, a to letecky. Spoločne s ďalšími výpravami po železnici sa Wintonovi a ďalším dobrovoľníkom podarilo z Československa a následne z nacistami okupovaného Protektorátu Čechy a Morava odviezť 669 detí a nájsť im domov v Británii. Mnoho z rodičov týchto detí počas vojny zahynulo v koncentračnom tábore Osvienčim, pripomína denník Haarec.

Wintonovi sa za jeho činy dostalo ocenenie až mnoho rokov po vojne, pretože sám o nich verejne nehovoril. Až v roku 1988 našla jeho žena Grete na pôde zápisník, zoznamy detí aj fotografie, ktoré vtedajšie udalosti dokumentovali. Wintona krátko nato pozvala do živého vysielania programu That's Life (To je život) stanica BBC. Producenti už takmer 80-ročného Wintona prekvapili tým, že okolo neho v hľadisku posadili dospelé deti z jeho predvojnových transportov.

V roku 2002 ho britská kráľovná Alžbeta II. pasovala na rytiera a Winton dostal titul sira, dostal aj ďakovný list od bývalého izraelského prezidenta Ezera Weizmana a je čestným občanom Prahy. Winton zomrel vo veku 106 rokov v roku 2015.