K otvoreniu zrekonštruovaného Kina Lumière zostáva posledný krok

K otvoreniu zrekonštruovaného Kina Lumière zostáva posledný krok Foto: Kino Lumière

Rekonštrukcia priestorov Kina Lumière – kina Slovenského filmového ústavu (SFÚ) je dokončená, od jeho otvorenia delí návštevníkov už len jeden krok. Kolaudačný proces sa začal v polovici decembra za účasti dotknutých subjektov. SFÚ splnil všetky podmienky a v tejto chvíli čaká na vydanie kolaudačného rozhodnutia, informuje SFÚ v tlačovej správe.

Počas obhliadky neboli zistené žiadne nedostatky a podľa vyjadrenia Mária Bulka, ktorý vykonáva stavebný dozor rekonštruovaného kina za SFÚ, sú všetky podmienky pre vydanie kolaudačného rozhodnutia splnené. Hovorí, že „na základe miestneho zisťovania a vyjadrenia dotknutých orgánov sa už čaká len na rozhodnutie mestskej časti. Z našej strany sú splnené všetky podmienky dotknutých orgánov a máme od nich súhlasné stanoviská ku kolaudácii“.

Kino Lumière po rekonštrukcii sľubuje vyšší technologický i užívateľský komfort. Viditeľnou zmenou je celková úprava foyeru, v kinosálach sú nové obklady stien, koberce a plátna, sedačky sú vyčistené a repasované. Zmenilo sa aj prepojenie kina s kaviarňou a do jeho priestorov sa presťahovala aj predajňa SFÚ Klapka.sk. Súčasťou rekonštrukcie bola tiež výmena troch digitálnych projektorov, elektriky a vzduchotechniky.

„Kino Lumière je dôležitým kultúrnym stánkom a jeho výpadok pociťujú mnohí. Sme preto radi, že sa nám podarilo splniť všetky potrebné podmienky na vydanie kolaudačného rozhodnutia a priblížili sme sa k jeho otvoreniu,“ hovorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. „Slávnostné otvorenie a predstavenie kina filmárskej a odbornej verejnosti pripravíme neskôr. Najdôležitejšie je teraz pre nás sprístupniť kino bežným divákom, ktorí nám počas celého roka dávajú vedieť, že im chýba. Otvoríme hneď po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia.“

Kino Lumière naďalej premieta v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG), projekcie sa realizujú spravidla každý utorok, sobotu a nedeľu.