Matematika zločinu od D.N.A. získala Českého leva (VIDEO)

Matematika zločinu od D.N.A. získala Českého leva (VIDEO) Foto: Český lev

“Slováci nie sú arogantní, nie sú ani žiadnym spôsobom ľudia, ktorí chcú šíriť nenávisť a hoaxy alebo adorujú nejakú zločineckú veľmoc. To sú bohužiaľ ľudia, ktorí nám teraz vládnu. Ale nič netrvá večne. Ja verím tomu, že Slováci, ktorých je viacej, sú tí citliví, sú tí, ktorí vždy budú bojovať za spravodlivosť a za demokratické princípy. A tak nás berte prosím vás,” povedal režisér Peter Bebjak pri preberaní Českého leva za minisériu Matematika zločinu.

Česká filmová a televízna akadémia rozhodla. V kategórii najlepší televízny film alebo miniséria tento rok zvíťazil trojdielny Voyo Originál režiséra Petra Bebjaka s názvom Matematika zločinu. Ten získal cenu v konkurencii s filmom Cesta do tmy Jiřího Svobodu a minisériou Docent Jiřího Stracha. Minisériu pre Voyo natočila slovenská produkčná spoločnosť DNA Production na čele s producentmi Rasťom Šestákom a Petrom Bebjakom. Kreatívnou producentkou za Voyo je Iva K. Jestřábová.

Vo Voyo Origináli Matematika zločinu novinárke Magdalene Sodomkovej (Lucie Štěpánková) napíše z indonézskeho väzenia Tomáš Toman (Jan Nedbal). Ten bol zadržaný na úteku pred českou spravodlivosťou a tvrdí, že zločin, za ktorý bol odsúdený na dvanásť a pol rokov väzenia, nikdy nespáchal. Do väzenia ho vraj poslal sporný posudok súdneho znalca prezývaného Matematik zločinu (Jiří Bartoška). Je možné, že by sa expert tentoraz prepočítal? Sodomková sa do Tomanovho prípadu ponára a postupne zisťuje, že na ňom veľa vecí nesedí...

„Pre mňa, ako producenta, to bol jeden z najťažších projektov, na ktorom som sa kedy podieľal. Náročné to bolo najmä preto, že sme pracovali so skutočnými ľuďmi, ktorých dôveru sme si museli vybudovať a nemohli sme ich v žiadnom prípade sklamať. Veľmi by som sa preto chcel poďakovať Magdalene Sodomkovej a Brit Jensen, ktoré celú kauzu iniciovali a tiež Tomášovi Tomanovi, za ich dôveru. A veľká vďaka patrí aj všetkým kolegom, bez ktorých by táto miniséria nemohla vzniknúť,“ povedal producent DNA Production Rasťo Šesták.