Zomrel dramaturg filmov Holky z porcelánu či Obecná škola

Zomrel dramaturg filmov Holky z porcelánu či Obecná škola Foto: ČT

Vo veku 73 rokov zomrel v nedeľu niekdajší dramaturg Filmového štúdia Barrandov Miloslav Vydra.

ČTK to dnes oznámila jeho rodina. Podieľal sa na vzniku osemdesiatich celovečerných filmov.

Medzi filmy, na ktorých spolupracoval, boli Léto s kovbojem, Holky z porcelánu, Rozpuštěný a vypuštěný, Romaneto, Schůzka se stíny, Nejistá sezona, Hadí jed, Tichá bolest, Čas sluhů, Vesničko má, středisková či Obecná škola.

Vydra bol tiež autorom filmových scenárov k filmom Dievča s mušlí a Posledný vlak, televíznych adaptácií Deti za mrežami, Honoré de Balzac, Rembrandt van Rijn, Maska, Pomstiteľ a ďalších.

"Miloslav Vydra bol mimoriadne tvorivou osobnosťou. Ako dramaturg mal cit pre tému. Keď jej veril, vedel sa za ňu postaviť a doslova o ňu bojovať, čo za bývalého režimu na Barrandove nebolo jednoduché," komentovala jeho úmrtie režisérka a scenáristka Irena Pavlásková. "Vzniklo vtedy veľa kvalitných filmov, na čom mal osobné zásluhu," zdôraznila. Jedným z nich bol aj jej celovečerný debut Čas sluhů. "Dal mi príležitosť ako čerstvej absolventke FAMU," dodala.

Katedru dramaturgie a scenáristky pražskej FAMU vyštudoval Vydra v prvej polovici 60. rokov. Začiatkom 70. rokov prišiel na Barrandov, kde pôsobil v rokoch 1982-1991 ako vedúci tvorivej skupiny. Krátko bol novinárom a v roku 1995 nastúpil do Českej televízie. Podieľal sa tam na dokumentárno-vzdelávacích cykloch (Križovatky súčasnej českej literatúry, Paradoxy českého divadla, Príbeh českej a slovenské fotografie, Planéta záhad, Chrámy múz).