„Pozrite sa, čo sa stalo vo Švédsku!" Trump sa pohoršoval nad incidentom, o ktorom nikto nič nevie

„Pozrite sa, čo sa stalo vo Švédsku!" Trump sa pohoršoval nad incidentom, o ktorom nikto nič nevie Foto: FB Donald Trump

Švédi si po najnovšom prejave amerického prezidenta Donalda Trumpa lámu hlavu, čo sa u nich v krajine stalo v noci na sobotu.

Trump v prejave k svojim priaznivcom zdôraznil, že je potrebné sprísniť ochranu hraníc a prisťahovaleckú politiku, aby sa v USA nestali teroristické útoky ako napríklad v Nemecku, Belgicku, Francúzsku a naposledy aj vo Švédsku.
"Pozrite sa, čo sa deje v Nemecku, čo sa včera v noci stalo vo Švédsku. Švédsko. Verili by ste tomu?" povedal Trump v sobotňajšom prejave v hangári na letisku v meste Melbourne na Floride. "Švédsko. Kto by to bol povedal? Švédsko," dodal s tým, že Európania kvôli otvorenému prijímania cudzincov teraz čelia ťažkostiam, o ktorých si nikdy nemysleli, že ich budú mať.

"Švédsko? Teroristický útok? Čo on fajčí?" napísal na twitteri niekdajší švédsky minister zahraničia Carl Bildt.
Švédsko oficiálne poprelo, že by cez víkend došlo v ich krajine k teroristickému incidentu.

Trumpov odkaz na Švédsko vyvolal pozdvihnutie nielen na twitteri, udalosť získala aj svoje kľúčové slovo #lastnightinSweden (minulúnocvoŠvédsku). Niektorí špekulujú, že švédsky nábytkársky reťazec IKEA v noci na sobotu vypredal všetky zásoby svojich pohraničných múrov, ďalší uvádzajú, že masaker sa predsa len stal a že polícia ako vinníka hľadá postavičku svojrázneho švédskeho šéfkuchára z bábkovej komédie Muppets. Na twitteri sa tiež objavil výstrižok staršej novinovej správy, že v juhošvédskom Eksjö si niekto telefonicky objednal dva kebaby a hamburger, jedlo si ale nakoniec nikto nevyzdvihol.

Odporúčame aj: Trump znovu napadol médiá, vraj sú šíriteľmi falošných správ

Problematike uplynulej noci sa podrobne venuje napríklad denník Aftonbladet, ktorý na svojom webe zverejnil v angličtine výpis všetkého, čo sa v krajine stalo v noci na sobotu. Najvážnejším incidentom bol prípad muža, ktorý sa v piatok popoludní pokúsil v Štokholme upáliť. Motív jeho činu nebol zverejnený, oznámené bolo len to, že tajné služby sa do vyšetrovania nezapojili. V Štokholme sa tiež odohrala policajná automobilová naháňačka s opitým vodičom, ktorý ukradol auto.

Pre Trumpovu administratívu to nie je prvýkrát, čo poukazuje na útoky, ktoré sa nestali. Pred dvoma týždňami prezidentova poradkyňa Kellyanne Conwayová obhajovala kontroverzný Trumpov migračný dekrét tak, že poukázala na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku. V ospalom mestečku na juhozápade amerického štátu Kentucky sa ale žiaden takýto čin nikdy nestal.