Konšpirátori.sk stopli reklamu na 100 sporných weboch, štartujú Bullshit Detector

Konšpirátori.sk stopli reklamu na 100 sporných weboch, štartujú Bullshit Detector Foto: Benutzer:Verwüstung

Projekt Konšpirátori.sk odštartoval minulý rok. Jeho úlohou bolo upozorňovať inzerentov na nedôveryhodné weby. Dnes oznámili novinku.

 

 

„Inzerenti svojimi reklamami legitimizujú obsah sporných webov a navyše sa stávajú ich priamymi finančnými podporovateľmi," upozorňujú autori projektu v tlačovej správe. Dnes autori projektu oznámili výsledky: „Do dnešného dňa inzerenti ošetrili naším automatickým skriptom 17 000 rôznych kampaní a 1 900 účtov. Okrem toho sme zaznamenali 2 000 manuálnych stiahnutí zoznamu, ktorý mohli firmy nasadiť do desiatok ďalších kampaní. Zoznam priebežne hodnotí a aktualizuje nezávislá odborná komisia na základe vlastného podnetu alebo na základe hlásení návštevníkov. V súčasnosti náš zoznam tvorí viac ako stovka webov so sporným obsahom," hovorí riaditeľ digitálnej agentúry NetSuccess a autor projektu Ján Urbančík.

„Firmy sú dnes vydané na milosť algoritmov, vďaka ktorým sa ich reklama môže objaviť kdekoľvek – tak na hodnoverných weboch, ako aj na stránkach s konšpiračnými či zavádzajúcimi informáciami. Náš projekt dáva inzerentom jednoduchú možnosť vylúčiť reklamu na weboch, ktoré môžu ohroziť ich reputáciu," dodáva Peter Jančárik z komunikačnej agentúry Seesame, ktorá je hlavným partnerom iniciatívy Konšpirátori.sk.

Hodnotiaca komisia zložená z odborníkov rozhoduje o zaradení webu do verejne dostupného zoznamu stránok so sporným obsahom na www.konspiratori.sk. Pri každom webe v zozname sa zároveň nachádza priemer hodnotenia komisie, ktorý vyjadruje množstvo problematického obsahu. Stupnica je rozdelená na hodnoty od 1 do 10. Pri priemere vyššom ako 4 komisia na stránke neodporúča inzerovať.

Vznikol Bullshit Detector

Iniciatívu Konšpirátori.sk doposiaľ podporili viac ako dve desiatky digitálnych agentúr, ale i ďalší partneri. K oficiálnym podporovateľom sa pridala aj webhostingová spoločnosť WebSupport, ktorá vytvorila špeciálny plugin „Bullshit Detector" pre prehliadač Google Chrome. Ten používateľa upozorní, že sa nachádza na webe so sporným obsahom. Každý používateľ má zároveň možnosť pomocou tlačidla nahlasovať ďalšie sporné weby. Plugin je zadarmo na stiahnutie prostredníctvom internetového obchodu Chrome.

„ Bullshit Detector upozorní bežného používateľa na klamlivý či propagandistický obsah, avšak nebráni mu v prezeraní akejkoľvek webstránky," vysvetľuje Ján Cifra, CEO spoločnosti WebSupport.

Agentúry a organizácie, ktoré zoznam využívajú a chceli by sa k iniciatíve verejne pripojiť, môžu napísať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. .