Na facebooku sa šíria falošné súťaže, obete môžu prísť o peniaze

Na facebooku sa šíria falošné súťaže, obete môžu prísť o peniaze Reprofoto Eset

 Lákali vás na nový telefón, luxusné auto či novú pračku? Pozor, aby ste nenaleteli. 

Na facebooku sa v poslednom období šíria falošné súťaže, ktoré zneužívajú dôverčivosť ľudí.

 

„Obete môžu v konečnom dôsledku prísť o peniaze tak, že správcovia týchto súťaží od nich vymámia osobné údaje, číslo platobnej karty, dátum je platnosti a CVC/CVV číslo zo zadnej strany karty. Ide o údaje potrebné k uskutočneniu online transakcie s platobnou kartou obete," upozorňuje bezpečnostná spoločnosť Eset.

Na účasť v týchto falošných súťažiach stačí lajkovať celú facebookovú stránku alebo zdieľať a komentovať príspevok, čiže šíriť podvod medzi svojich facebookových priateľov, vysvetľuje Lukáš Štefanko, analytik škodlivého kódu zo spoločnosti ESET.

Tieto podvodné súťaže majú viac než 39-tisíc lajkov.

Princípom týchto súťaží je, že „každý" je víťazom. Účastníkovi sa cez Facebook správu následne ozve falošný vyhlasovateľ súťaže a vyžiada si od neho osobné údaje a informácie o platobnej karte. Dôvodom má byť overenie identity.

„Internetoví používatelia by si mali raz a navždy uvedomiť, že nie všetko, čo je na internete, je aj skutočné. Ak je to zároveň príliš dobré na to, aby to bola pravda, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o podvod," hovorí Štefanko.
Internetoví surferi môžu potenciálnym obetiam pomôcť tak, že facebookové stránky ako Vyhraj to, Vyherny den a Rossa Fashion nahlásia priamo Facebooku ako podvodné. Na jednu z nich dokonca upozorňovala aj slovenská polícia.

Podrobnosti: Polícia upozorňuje na podvodnú stránku na facebooku

Všetky sú prepojené webovou stránkou Modernevyhry.sk, ktorú ESET označuje ako nebezpečnú.