V Európskom parlamente bola ostrá debata o ruskej propagande a dezinformáciách

V Európskom parlamente bola ostrá debata o ruskej propagande a dezinformáciách Foto: EP

Varovanie pred šírením ruskej propagandy a falošných správ ako súčasť politiky Kremľa k oslabeniu a zničenie nepriateľa na starom kontinente boli hlavnou témou rozpravy v Európskom parlamente.  

 

 

Európska komisia ústami svojho člena, Juliana Kinga, prisľúbila, že na jar predloží návrh, ako lepšie bojovať "proti úmyselným dezinformáciám, bez toho aby sme narušili slobodu prejavu." Podľa komisára "dezinformačná práca Kremľa obsahuje tisíce príkladov".

"Musíme zabrániť priamemu financovaniu (proruských) politikov z Ruska, nemožno pripustiť takúto podporu protidemokratických síl. Musíme odstrašiť Kremeľ od šírenia dezinformácií," povedala lotyšská zástupkyňa najsilnejšieho poslaneckého klubu Sandra Kalnieteová. Myslí si, že spojenci Kremľa by si svoje počínanie rozmysleli, ak by vedeli, že ich čaká postih, dodala.

Súčasne pripustila, že európska reakcia na ruskú hrozbu doteraz "nevyrástla z detských topánok" a že v tejto sfére "neexistuje náhrada za kvalitnú žurnalistiku", ktorá by sa mala tešiť únijnej podpore, pretože inak "zostaneme napospas kremeľským trollom v sociálnych médiách".

"Chceme fakty, z Ruska sa robí obetný baránok," oponoval Jörg Meuthen, predseda Alternatívy pre Nemecko a vyzýval kolegov, nech o tom hovoria s tými, ktorých sa to týka. "Prečo o tom nehovoríme priamo s ruskými poslancami? Naozaj si myslíte, že ľudia hlasujú tak, ako chce Moskva?" čudoval sa taliansky europoslanec Mario Borghezio z Ligy severu. "Pripadám si, ako keby som sedel na ústrednom výbore sovietskych komunistov. Toľko tu počujem o nepriateľoch," povedal poľský euroskeptik Janusz Korwin-Mikke. "Je to politická paranoja, ktorá má zabrániť dobrým vzťahom s Ruskom," povedal Javier cous Permuy z radov španielskej ľavice.

"Putin je gangster na čele gangsterského štátu, ktorý míňa miliardy na podkopanie demokracie. Ale nehádžte na Rusko vlastné chyby: ste nepopulárni vinou hospodárskej stagnácie a migrácie. Preceňujete Putina, svoju neobľúbenosť ste si sami zavinili," odkázal únijnému "hlavnému prúdu" Gerard Batten z protiunejnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

"Nie je možné, aby pravda a lož stáli vedľa seba a viedli rovnocennú demokratickú diskusiu," oponoval euroskeptikom nemecký kresťanský demokrat Elmar Brok. "Ak dovolíme Putinovi meniť hranice medzi pravdou a lžou, tak zvíťazí," varoval jeho kolega Michael Gahler. "Stokrát opakovaná lož o EÚ sa stáva pravdou," zdôraznil český europoslanec Tomáš Zdechovský z rovnakého klubu európskych ľudovcov a pripomenul úlohu nacistickej propagandy pri holokauste. "Preto apelujem, aby sme pridali peniaze na boj proti akejkoľvek propagande," dodal. Jeho kolega Jaromír Štětina upozornil, že s kremeľskou propagandou v EÚ bojuje tím len z 15 ľudí - a aj Česko je zaplavené nezmyselnými správami a ďalšie várka klamstiev sa podľa neho znáša na Jiřího Drahoša - súpera Miloša Zemana v prezidentských voľbách.