Mladí vývojári sa snažili nájsť nástroje proti tzv. Fake news

Mladí vývojári sa snažili nájsť nástroje proti tzv. Fake news Reprofoto youtube

Víťazom súťaže FakeHacks.cz, ktorá si dala za cieľ pomôcť užívateľom internetu odhaliť nedôveryhodné zdroje, sa dnes večer stala aplikácie do internetového prehliadača Google Chrome s názvom MindBrella. 

 

 

Jej autori ju naprogramovali tak, aby hodnotila dôveryhodnosť facebookových stránok alebo skupín podľa toho, či čerpajú informácie z dezinformačných webov či na podobné weby odkazujú.

Akciu, ktorú organizovala technologická firma Ackee v spolupráci s Nadáciou nezávislej žurnalistiky a Nadáciou Open Society Fund Praha, sa zúčastnilo päťdesiat mladých vývojárov rozdelených do 14 tímov. Tí mali 24 hodín na to, aby rozpracovali nápad, navrhli riešenie a tiež presvedčili porotu zloženú zo zástupcov technologických firiem, novinárov a zástupcov nadácií.

"Radi by sme, aby sa minimálne jeden dva projekty uplatnili v praxi," uviedol Dominik Veselý z usporiadateľskej firmy. "Chceme dať verejnosti a novinárom nástroje na získavanie relevantných informácií, aby sa dokázali orientovať a rozlíšiť medzi serióznymi informáciami a takzvanými fake news," dodal.
Fake news sú zámerne šírené nepravdivé informácie.

Autori víťaznej aplikácie MindBrella sa prvýkrát stretli až na akciu FakeHacks.cz. Počas 24 hodín dokázali vyrobiť prvú verziu a dať ju k dispozícii zadarmo na stiahnutie ako rozšírenie prehliadača Chrome. "Budeme ju postupne zdokonaľovať a potom sa ju budeme snažiť spopularizovať na Facebooku," povedal jeden z autorov John Roose. MindBrella je podľa neho neziskový projekt a bude záležať len na užívateľoch, či ho prijmú.

Ďalšie súťažné tímy sa pokúšali napríklad odhaľovať falošné účty na facebooku, zisťovať vlastníkov internetových domén alebo porovnávať texty či fotografie s originálnymi zdrojmi a objavovať plagiáty.