Pápež varoval pred fake news, označil ich za hadiu taktiku

Pápež varoval pred fake news, označil ich za hadiu taktiku Foto: Twitter @Pontifex_it

Pápež František varoval pred pokušením takzvaných "fake news", teda falošných správ a dezinformácií.

 Spomenul v tejto súvislosti biblický príbeh o hadovi, ktorý lživými argumentmi zlákal Evu v raji, aby ochutnala zakázané ovocie. Vyzval na potieranie "hadej taktiky", ktorú podľa neho využívajú tí, ktorí sa skrývajú za pretvárkou, aby poštípali - a jed zvodných lží prenikol ako červ do srdca.

"Neexistuje nič také ako neškodné dezinformácie. Naopak uveriť v lož môže mať strašné následky. Aj zdanlivo nepatrné skreslenie pravdy hrozí nebezpečnými dopadmi," uviedol pápež v posolstve k sviatku katolíckeho patróna novinárov, svätého Františka Saleského.

Šírenie falošných informácií môže podľa pápeža "slúžiť na dosiahnutie stanovených cieľov, ako ovplyvniť politické voľby či ekonomické zisky", pričom ich účinnosť zostáva spojená s ich "maskovaním a schopnosťou vyzerať vierohodne".

"Najradikálnejšou protilátkou proti lži je nechať očistiť sa pravdou," zdôraznil pápež a podľa agentúry AFP dodal, že pravdu od klamu možno rozpoznať podľa ich plodov: či budia spory, rozdeľujú či vedú k rezignácii, alebo naopak vedú k vedomej a zrelej reflexii, konštruktívnemu dialógu a plodnej dynamike.

Pápež v tejto súvislosti zdôraznil poslanie novinárov ako "strážcov správ" a vyzval k podpore žurnalistiky "nepriateľskej voči nepravdám, efektným sloganom a vzrušujúcim vyhláseniam". Takej, ktorá sa zapája do "hľadania skutočných príčin konfliktov a naznačuje alternatívne riešenie miesto eskalácie kriku a verbálneho násilia".