Prírodovedná fakulta UK sa dôrazne dištancuje od názorov Gustáva Murína

Prírodovedná fakulta UK sa dôrazne dištancuje od názorov Gustáva Murína Reprofoto INTV

Opätovná spolupráca Gustava Murína s RTVS vyvolala mnoho kritických reakcií.


Gustáv Murín v minulosti za Václava Miku spolupracoval na príprave seriálu Mafiáni pre RTVS. Súčasné vedenie Jaroslava Rezníka s ním dohodlo spoluprácu – bude jedným z autorov podkladov pre relácie Euroskop a Spektrum na Rádiu Slovensko.
Murín je obľúbeným autorom konšpiračných webov a šíri dezinformácie. „Štandardné médiá označil za „bezmoc“ a vyzdvihoval konšpiračné weby, pričom ich láskavo nazýval alternatívou,“ napísala na blogu o tom, ako vyzerala jeho prednáška na katedre žurnalistiky UK študentka žurnalistiky a novinárka denníka SME Nina Sobotovičová.

Práve ona zisťovala, čo je náplňou jeho práce vedeckého pracovníka na Prírodovednej fakulte UK v Bratislave, ktorú používa RTVS ako argument, prečo ho do RTVS prijali. Na fakultu poslala oficiálnu infožiadosť aj s povinnými osobnými údajmi.

Ostala prekvapená, keď namiesto odpovede od fakulty jej došiel mail od Murína. „Mail začínal takmer výhražne, oslovil ma všetkými mojimi osobnými údajmi... V celej našej mailovej komunikácii sa mi Murín snažil vysvetliť, že som naivná a hlúpa študentka, ktorá by mala radšej čušať. Nakoniec mi pohrozil, že ak infožiadosť nestiahnem, podá na mňa trestné oznámenie za šikanu,“ píše Sobotovičová. Žalobou sa vyhrážal aj redaktorovi Denníka N.

V piatok dekan Prírodovednej fakulty UK Milan Trizna zverejnil stanovisko, v ktorom sa dištancuje od úniku osobných údajov redaktorky SME a zároveň sa dištancuje od názorov Murína. „Považujeme za dôležité však aj zdôrazniť, že názory postoje a konkrétne vyjadrenia vedeckého pracovníka fakulty RNDr. Gustáva Murína sú jeho osobné názory, postoje a vyjadrenia, nie sú to jeho oficiálne stanoviská Prírodovednej fakulty UK a Prírodovedná fakulta UK sa od nich dištancuje,“ píše Trizna.

Aktualizácia o stanovisko Gustava Murína 13:47:

"V týchto dňoch som terčom štvavej kampane denníka N, ktorého redakcia sa mstí za to, že som si dovolil vo svojom článku konštatovať známy fakt, že ide o médium, ktoré je umelo vydržiavané práve za účelom takýchto kampaní na vybrané osoby, ktoré prejavujú nezávislý, kritický názor na dianie v našej spoločnosti. Ide o evidentné potláčanie základného ľudského práva na slobodu prejavu, čo je v rozpore s demokratickým charakterom nášho štátu. Toto právo sa manipulátorom verejnej mienky evidentne nehodí. Denník N má zanedbateľnú čítanosť printovej verzie a v prípade elektronickej upozornila Transparency International, že svoju čítanosť podozrivo nadhodnocujú.
Preto redaktori denníka N hľadajú všemožné zámienky, ako očierniť dnes mňa, zajtra iných.
Využívajú na to lživé informácie o akýchsi konšpiračných teóriách, hoaxoch a iné ničím nepodpodlžené nálepky, ktoré majú vybranú osobu očierniť nielen na verejnosti, ale aj na jej pracovisku, či v inej práci. Z uvedeného dôvodu (pretože opakovane prekrucuje moje vyjadrenia), samozrejme, po porade so svojim právnikom zvážim ďalšie kroky na obhájenie svojho dobrého mena.
Oceňujem stanovisko Prírodovedeckej fakulty UK, ktorá konštatuje vopred známu vec, že svoju publicistickú činnosť som robil vo svojom voľnom čase a prezentoval tým právo každého občana na slobodu názoru. To je taká samozrejmosť, že nechávam na prípadných čitateľoch, čo týmto redakcia N vlastne sleduje.
Čo sa týka slečny Sobotovičovej, ide o naozaj nešťastnú a neinformovanú osobu, ktorej som sám ponúkal kompletný prehľad mojej vedeckej práce, ktorá má 60 strán v najužšom riadkovaní. Tiež som jej ponúkol možnosť opýtať sa na konkrétne moje práce, ktoré by som jej rád objasnil, keďže o biológii naozaj nič nevie. Ukázalo sa však, že ju v skutočnosti moja práca vôbec nezaujíma a celkom si poplietla Právo na informácie, ktoré sa týka len tém verejného záujmu a naopak existuje Zákon o ochrane osobných údajov. V tomto smere teda môžeme len smutne konštatovať, že táto mladá osoba v tom má naozaj chaos, ale práve pre jej mladosť a neskúsenosť sa k tomu treba stavať zhovievavo. Verím, že v budúcnosti si bude viac vážiť naše zákony a aj istú elementárnu úroveň komunikácie."

Aktualizácia o stanovisko Filipa Struhárika z Denníka N 14:15:

Gustáv Murín opakuje svoje lži, vymýšľa nezmyselné konštrukcie o akejsi kampani proti jeho osobe a vykladá si zákony takým spôsobom, že právne gramotnému človeku je to smiešne. Keby mali novinári reagovať na každé klamstvo v jeho textoch a stanoviskách, mali by opravy väčšiu dĺžku ako samotné texty pána Murína. Zároveň ale nechceme podceňovať inteligenciu čitateľov tým, že by sme komentovali všetky evidentné nezmysly, ktoré pán Murín šíri. Tie dokáže odhaliť väčšina ľudí bez akejkoľvek pomoci.

Aktualizácia o stanovisko Niny Sobotovičovej 9.4. 2018: 

Ak by pán Murín čítal môj blog, iste by si všimol, že uvádzam, ako som si so záujmom prečítala zoznam jeho publikácií, ktoré mi poslal mailom. Ani raz som sa nevyjadrila, že ma jeho vedecká činnosť nezaujíma, práve naopak, preto som si podávala infožiadosť. Teraz sa o jeho vedeckú činnosť zaujímam ešte viac a veľmi rada sa o nej budem rozprávať s odborníkmi z odboru. Pán Murín akiste uzná, že nie je korektné, aby sa on sám vyjadroval k vlastným prácam ako recenzent. Určite oslovím nejakého odborníka.
K pasáži, kde píše, že nesprávne vnímam právo na informácie, dodám len toľko, že univerzita mi na infožiadosť odpovedala.