Sponzor ruskej trollej farmy si najal právnikov pre boj s vládou USA

Sponzor ruskej trollej farmy si najal právnikov pre boj s vládou USA Reprofoto CNN


Ruský miliardár Jevgenij Prigožin si najal medzinárodnú právnu firmu Reed Smith, aby hájila jeho spoločnosti v spore s americkými úradmi o zaradení do sankčného zoznamu USA.

 

Oznámila to dnes agentúra Bloomberg. Prigožin je označovaný za osobu blízku Kremľu a za hlavného sponzora Agentúry pre výskum internetu (AII), najväčšej trollej farmy v Rusk.

Petrohradská agentúra, ktorú údajne Prigožin masívne financuje, je podľa západných spravodajských služieb najväčším ruským výrobcom a distribútorom falošných správ. Jej hlavnou zložkou je Federálna spravodajská agentúra (FAN), ktorej produkciu začal blokovať vyhľadávač Google a niektoré sociálne siete.

Prigožin a dve jeho firmy Concord Catering a Concord Management sú na sankčnom zozname amerického ministerstva financií vydanom v polovici marca. Na zozname je aj Agentúra pre výskum internetu. Na Prigožinove ​​firmy je údajne napojená aj spoločnosť, ktorá vysiela ruských žoldnierov do Sýrie.

Prigožin býva nazývaný "Putinovým kuchárom" kvôli lukratívnym zákazkám na dodávky potravín pre armádu a Kremeľ. Do role oligarchu sa podľa ruských médií vypracoval z postavenia radového čašníka pri obsluhovaní hlavy štátu.