Zverejnili kontroverzné facebookové reklamy z dielne ruskej fabriky na šírenie dezinformácií

Zverejnili kontroverzné facebookové reklamy z dielne ruskej fabriky na šírenie dezinformácií Reprofoto Facebook

Demokratickí členovia výboru americkej Snemovne reprezentantov pre dohľad nad tajnými službami zverejnili viac ako 3500 reklám, ktorými sa Rusko na facebooku snažilo podľa Washingtonu pred prezidentskými a kongresovými voľbami v roku 2016 aj po nich rasovo aj politicky rozdeliť americkú spoločnosť.

 

Za vznikom týchto reklám či za ich propagáciou je ruská Agentúra pre výskum internetu (AII), ktorá je považovaná za nástroj Moskvy na šírenie dezinformácií a manipulatívnych informácií.

Rusko zásahy do amerických volieb popiera.

Demokrati už skôr upozornili na vybrané reklamy, ktoré si AII na facebooku zaplatila. Teraz zverejnili všetky reklamy, ktoré spoločnosť Facebook odovzdala Kongresu v rámci vyšetrovania úlohy Ruska v amerických prezidentských voľbách.

Reklamy, ktoré sú k dispozícii na webe snemovne, pochádzajú z rokov 2015 až 2017. Väčšina z nich sa venuje presadzovaniu odmietavých či súhlasných argumentov ku konkrétnym otázkam, ako je prisťahovalectvo, homosexualita či právo držať zbraň. Veľká časť reklám sa podľa agentúry AP snaží vnášať rasovú neznášanlivosť, napríklad tým, že upozorňuje na policajnú brutalitu alebo znevažuje hnutie na podporu práv černochov Black Lives Matter.

 

Reklamy boli často veľmi presne zacielené. Ak napríklad užívatelia na facebooku vyjadrili súhlas s niektorými moderátormi stanice Fox News či konzervatívnymi profilmi, zamerali na nich reklamu určenú pre odporcov imigrácie. Výnimkou nebolo ani geografické zacielenie, kedy užívatelia v okolí Buffala dostali pozvánku na demonštráciu požadujúcu spravodlivosť pre černošku, ktorá zomrela v miestnej väznici.

Facebook uvádza, že reklamy videlo viac ako desať miliónov Američanov. Prevádzkovateľ siete sa pod tlakom Kongresu zaviazal k prijatiu série opatrení, aby podobným aktivitám zabránil.