Zuckerberg: Facebook má jasné dôkazy o ruskom zasahovaní

Zuckerberg: Facebook má jasné dôkazy o ruskom zasahovaní Reprofoto youtube Harvard University

Spoločnosť Facebook má "úplne jasné" dôkazy o tom, že Rusko sa pokúšalo miešať do amerických prezidentských volieb.

 

V rozhovore pre americký technologický server Recode to vyhlásil šéf spoločnosti Mark Zuckerberg. Facebook ruské zásahy objavil už v polovici roku 2015 a informoval o nich americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa Zuckerberga pred voľbami útoky vykonávala ruská hackerská skupina napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU. Útočníci vraj pritom využívali "tradičné" metódy a snažili sa ovládnuť účty užívateľov facebooku. V roku 2016 sa rovnakou cestou ruskí hackeri snažili preniknúť na servery amerických demokratov i republikánov. Obe politické strany o tom Zuckerbergova firma informovala.

Svoje poznatky spoločnosť Facebook odovzdala FBI, ktorá "už dospela oveľa ďalej, pokiaľ ide o celkový obrázok". Potvrdzujú to podľa Zuckerberga udalosti z minulého týždňa, kedy FBI obvinila 12 agentov GRU zo zodpovednosti za zasahovanie do volieb. "To je vec, ktorú sme zistili," povedal americký podnikateľ.

Facebook podľa neho vyvinul celý súbor nástrojov, pomocou ktorých je možné bezpečnostné hrozby zisťovať a zvládať. Zuckerberg v tejto súvislosti poukázal na ruskú agentúru pre výskum internetu, považovanú za pôvodcu masívnych dezinformačných kampaní. "Ide o koordinované informačné operácie s cieľom šíriť dezinformácie prostredníctvom siete falošných účtov," konštatoval.

Facebook sa nezameriava len na volebné procesy v USA, ale po celom svete - v Mexiku, v Brazílii, v Indii aj v krajinách Európskej únie. "Berieme svoju zodpovednosť veľmi vážne," tvrdí Zuckerberg.