Kauza novinára, ktorý si vymýšľal články, má pokračovanie: Možno spreneveril príspevky pre siroty

Kauza novinára, ktorý si vymýšľal články, má pokračovanie: Možno spreneveril príspevky pre siroty Reprofoto youtube R.Thompson

Redaktor renomovaného nemeckého časopisu Der Spiegel Claas Relotius, ktorý si vo svojich reportážach vo veľkom vymýšľal a manipulatívne upravoval rozhovory, sa možno dopustil aj sprenevery, a to v súvislosti s výberom príspevkov pre siroty.  

 

Der Spiegel to uviedol na svojich internetových stránkach.
Čitatelia podľa časopisu tvrdia, že Relotius od nich prostredníctvom súkromného e-mailového konta žiadal príspevky na sýrske siroty v Turecku. Tieto peniaze pritom údajne išli na jeho osobný účet.

Odporúčame aj: Škandál v Spiegli: Uznávaný redaktor si mnohé články a citáty len tak vymyslel

Podľa časopisu zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí na účet dorazilo a čo sa s nimi stalo. Redakcia vraj o týchto aktivitách nič nevedela. Der Spiegel tiež uviedol, že všetky získané informácie poskytne prokuratúre v rámci podania trestného oznámenia.

Žiadosti o príspevky údajne súviseli s článkom, ktorý Relotius napísal o dvoch osirelých sýrskych súrodencoch žijúcich v Turecku na ulici. Podľa časopisu sa medzitým objavili pochybnosti o tom, do akej miery bol tento článok pravdivý.

Der Spiegel už v stredu oznámil, že Relotius, ktorý pre neho od roku 2007 pracoval najskôr ako novinár na voľnej nohe a zhruba rok a pol ako riadny zamestnanec, si vymýšľal vo svojich reportážach zo zahraničia rozhovory aj niektoré fakty. Prinajmenšom čiastočne tak údajne sfalšoval najmenej 14 článkov.

Odporúčame aj: Novinárovi, ktorý si vymýšľal rozhovory ale aj fakty, odobrali prestížne ocenenia

Kauza tridsaťtri ročného redaktora otriasla nemeckou mediálnou scénou a podľa mediálneho analytika a bývalého novinára Volkera Lilienthala, ktorý pôsobí na univerzite v Hamburgu, napáchala obrovské škody. Ľuďom, ktorí na demonštráciách označujú nemecké noviny za "lživú tlač" (Lügenpresse), podľa neho Relotius svojimi podvodmi dodal muníciu.