Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil Reprofoto youtube CBS

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií.

 

Sociálnymi sieťami sa začali šíriť koordinované dezinformačné kampane a "konšpirátori sa v zásade snažili pripísať oheň svojim politickým protivníkom", všimol si server Buzzfeed.

Upozornil, že internetová stránka Infowars, známa šírením sprisahaneckých teórií, ako jedna z prvých bez dôkazov tvrdila, že požiar bol založený úmyselne. Prispievateľ webu Paul Joseph Watson upozornil na video tvrdiace, že požiar katedrály oslavujú moslimovia. V skutočnosti z videa nie je zrejmé, čo je to za ľudí, akej sú viery a čo vlastne robia.

Dezinformácie o požiari "spôsobenom teroristickým útokom" hlásal aj falošný účet televízie CNN na twitteri, než ho spoločnosť Twitter zrušila.

Koordinovaná kampaň z desiatok účtov na twitteri podľa Buzzfeed šírila odkazy na novinový článok, podľa ktorého sa v aute pri katedrále našli plynovej bomby a "arabské dokumenty". Všetko budilo dojem, že incident súvisel s požiarom, ale v skutočnosti bol novinový článok tri roky starý. Podobne sa uviesť do omylu snažil aj príspevok z webu Jihad Watch, ktorý často prináša protiislamské dezinformácie, poznamenal Buzzfeed.

Odporúčame aj: Notre Dame horí, na sociálnych sieťach pribúdajú smutné zábery (VIDEO)

Falošný účet televízie Fox News pripisoval republikánskej senátorke somálskeho pôvodu Ilhan Omarovej reakciu na požiar v znení: "Zberajú, čo zasiali."

 

Veľa sa po sociálnych sietí šírili aj rôzne verzie falošného videa, v ktorom boli počuť výkriky "Allah akbar" (arabsky Boh je veľký), zatiaľ čo chrám horel.

Ľudia tiež v súvislosti s pondelkovým požiarom na sociálnych sieťach zverejňovali zábery katedrál, ktoré ale sú nezobrazovali chrám Notre-Dame v Paríži, ale rovnomennú baziliku v Montreale.

Srbské bulvárne denníky Alo a Informer hneď v pondelok zhodne zdôraznili ideu, že požiar je "boží trest" za to, že na katedrále bola vlani vyvesená vlajka Kosova pri 100. výročí konca prvej svetovej vojny. Oba denníky, blízke terajšej srbskej vláde, tieto články zmazali ešte v pondelok, tvrdenia už ale prevzali sociálne siete, poznamenala agentúra AFP. Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a vyvesenie kosovskej vlajky kritizovalo ako škandalózne. Srbský prezident Aleksandar Vučić však vyjadril podporu Francúzsku a ponúkol pomoc Srbska francúzskym priateľom pri obnove katedrály ako symbolu francúzskej a svetovej civilizácie.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.