Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli Reprofoto EU RAS

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

 

Podle něj se weby, které jsou známé šířením dezinformací, eurovolební kampaní významněji nezabývaly, pozitivně referovaly hlavně o hnutí SPD Tomia Okamury.

"EU sice představuje jeden z oblíbených cílů českých konspirátorů, avšak před volbami do Evropského parlamentu jsme nezaznamenali, že by se weby známé šířením dezinformací volební kampani výrazněji věnovaly," uvedl programový manažer institutu Jonáš Syrovátka. O nezájmu podle něj svědčila mimo jiné malá snaha nastolovat vlastní témata. Weby se omezovaly jen na reakce například na dvojí kvalitu potravin, sdělil Syrovátka.

Předběžné výsledky výzkumu podle něj potvrdily symbiózu mezi dezinformačními weby a některými stranami. "SPD byla na rozdíl od ostatních stran líčena pozitivně a prohlášení jejích kandidátů a představitelů byla na sledovaných webech často citována. Tato skutečnost může pomoci SPD mobilizovat některé voliče," dodal Syrovátka.

V rámci výzkumu bylo v období od 15. dubna do 19. května sledováno 31 webů, které podle institutu šíří manipulativní obsah. EU byla zmíněna v 783 textech, které se většinou věnovaly migraci, výročí vstupu ČR do EU, dvojí kvalitě potravin, populistickým hnutím v Evropě nebo zpochybňování ekonomických přínosů členství ČR v EU. Dezinformací se objevilo minimum. "Mezi nejvýznamnější patřilo tvrzení, že EU vydala migrantům debetní karty v hodnotě dvou miliard eur, které se objevilo na webech Megazine a AC24," uvedl institut.

Zprávy na osmi nejsledovanějších webech, které jsou označovány za dezinformační, se podle institutu týkaly nejčastěji pražské demonstrace SPD, dvojí kvality potravin a sporu mezi europoslankyní KSČM Kateřinou Konečnou a SPD ohledně hlasování o uprchlických kvótách. SPD podle výzkumu měla exkluzivní prostor zejména na webu Nová republika, jehož redaktorem je volební lídr tohoto hnutí Ivan David. Představitelé KSČM nejčastěji dostávali prostor na webu Sputnik. Nejkritizovanějšími uskupeními byly na těchto webech Starostové s TOP 09 a ČSSD, uvedl institut.