Vynálezca WWW (World Wide Web) upozornil na manipulácie a zneužívanie internetu (VIDEO)

Vynálezca WWW (World Wide Web) upozornil na manipulácie a zneužívanie internetu (VIDEO)

Britský softvérový inžinier a tvorca internetovej siete World Wide Web Tim Berners-Lee vyzval na lepšiu reguláciu internetu, dôkladnejšiu ochrane osobných údajov a prevenciu manipulácie voličov pred voľbami.

 V príhovore na singapurskej technologickej konferencii sa zaoberal tiež dezinformáciami a izoláciou jednotlivých štátov od globálnej siete, napísala agentúra Reuters.

Berners-Lee poznamenal, že počiatky internetu sa niesli v znamení pozitív - ľudia chceli objavovať nové informácie a lepšie spolu komunikovať, čo sa v priebehu času zmenilo. Ako príklad uviedol, že čím ďalej viac užívateľov internetu sieť využíva len k finančnému prospechu, čo sa odráža v posadnutosti generovať zisk z kliknutí.

Britský inžinier s účastníkmi debatoval aj na tému rovnováhy medzi voľným šírením dezinformácií a obmedzovaním slobody prejavu na príklade Singapuru, ktorý v máji schválil zákon bojujúci proti dezinformáciám. Nedostatok takéhoto zákona podľa serveru BBC je v tom, že o pravdivosti či nepravdivosti informácie rozhoduje vláda.

 

Podľa Berners-Leeho do budúcnosti k podobnému kroku pristúpi viac krajín, dôvodom môže byť ovplyvňovanie občanov šírením dezinformácií pred voľbami. V tomto ohľade postihne internet prísnejšia regulácia, rovnako ako v prípade reklamy.

Diskutujúci sa Berners-Leeho pýtali tiež na možné odpojenie Ruska od svetovej siete, o ktorom sa v súvislosti s tamojším zákonom o "zvrchovanom internete" hovorilo tento rok vo februári. "Bohužiaľ je možné vytvoriť taký internet, kde sú krajiny od seba úplne oddelené, ale jeho hodnota by bola veľmi malá," uviedol Berners-Lee, podľa ktorého by takýto izolovaný systém mal pre krajinu veľmi negatívne ekonomické a kultúrne dôsledky.

Berners-Lee v roku 1989 predložil prvý návrh systému, z ktorého sa neskôr vyvinul World Wide Web. Spolu s ďalšími spolupracovníkmi navrhol tiež jazyk pre vytváranie webových stránok (HyperText Markup Language, skrátene HTML) a definoval protokol pre prenos stránok internetom (Hypertext Transfer Protocol, HTTP). Práci na rozvoji webu sa venuje dodnes, či už ako vysokoškolský profesor, alebo ako predseda organizácie World Wide Web Consortium (W3C), ktorá definuje nové a rozvíja existujúce technické štandardy webu.