Mimovládky odkazujú konšpirátorom aj politikom: Nie sme zahraniční agenti

Mimovládky odkazujú konšpirátorom aj politikom: Nie sme zahraniční agenti Ilustr. foto: Vladimír Cicmanec

Viacerým mimovládnym organizáciam už pretiekol pohár trpezlivosti z neustáleho osočovania a spochybňovania ich práce zo strany rôznych konšpiračných médií ale aj niektorých politikov. Spojili sa a vytvorili novú platformu s názvom – Hlas občianskych organizácií.

 K iniciatíve sa prihlásilo až 34 organizácií, medzi ktorými je napríklad Nadácia otvorenej spoločnosti, Pontis, Človek v ohrození, Greenpeace Slovensko, Nadácia Zastavme korupciu a mnohé ďalšie.

Okrem neustálych útokov zo strany proruských a konšpiračných médií o spojení so Sorosom, o tom, že sú tajní agenti západných veľmocí, iluminátov, slobodomurárov a pod.,  sa už aj v parlamente objavili viaceré legislatívne návrhy, ktorých cieľom bolo obmedzenie činnosti mimovládnych neziskových organizácií (MNO) alebo stigmatizácia MNO financovaných a spolufinancovaných zo zahraničia. Príkladom môže byť návrh zákona z dielne Sme rodina obmedzujúci „lobbying“ MNO, ako aj návrh zákona z dielne ĽSNS o označovaní MNO ako zahraničných agentov. V Maďarsku tieto konšpirácie viedli k obmedzeniu práce mnohých organizácií ale aj nezávislých médií.

„Citlivo vnímame, že prostredie pre mimovládne neziskové organizácie nie je také priaznivé ako pred pár rokmi, a to aj pre opakujúce sa verbálne útoky a niektoré legislatívne iniciatívy. Zatiaľ však nedošlo k žiadnym výrazným negatívnym zásahom do fungovania organizácií. S ohľadom na situáciu v okolitých krajinách však cítime potrebu proaktívne diskutovať nielen medzi sebou, ale aj s predstaviteľmi verejnej moci. A to predovšetkým o tom, aké podmienky by mali mať mimovládne organizácie pre svoje fungovanie, existenciu, kontrolu a financovanie,“ vysvetľuje Marcel Zajac (Centrum pre filantropiu), jeden zo zástupcov platformy.

Podrobnosti: Nie sme zahraniční agenti, sme rodičia, občania aj odborníci

„Nie je nás málo. Sme rodičia, susedia, vnučky, aktivisti aj odborníčky. Združujeme sa v organizáciách alebo iniciatívach, ktorých je na Slovensku niekoľko desiatok tisíc. Staráme sa o svoje okolie, zdravie, prírodu, seniorov, malých alebo chorých. Vykonávame watchdogovú činnosť, venujeme sa témam právneho štátu alebo ochrane ľudských práv. Mnohí ľudia chcú pomáhať a robia to nezištne. Aj napriek tomu, že máme na Slovensku dobre vybudovaný základný legislatívny i finančný rámec upravujúci registráciu, činnosť, podporu i kontrolu mimovládnych neziskových organizácií, občianska spoločnosť čelí narastajúcemu tlaku,“ zdôrazňuje Katarína Batková (z Rady mládeže Slovenska), zástupkyňa platformy.

Hlas občianskych organizácií chce prispieť k zlepšovaniu prostredia pre fungovanie občianskej spoločnosti v rámci legislatívneho a finančného rámca, ako aj vo vzťahu k výkonu verejnej moci. Zároveň chce budovať dobré vzťahy, vzájomnú podporu a otvorenú diskusiu dovnútra občianskeho sektora aj navonok.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.