Vieme, kto šíri hoax o ďalšej vražde ženy, pri ktorom polícia zverejnila mimoriadne upozornenie

Vieme, kto šíri hoax o ďalšej vražde ženy, pri ktorom polícia zverejnila mimoriadne upozornenie Reprofoto Facebook Anet Slotová

Osoba, ktorá najviac šíri poplašnú správu o ďalších vraždách, ju aj napriek upozorneniam šíri ďalej. Za šírenie poplašnej správy jej hrozia dva roky.

 Po vražde Violy Macákovej, ktorú našli zabitú v prístave v Bratislave, sa po sociálnych sieťach začali šíriť hoaxy o ďalších podobných vraždách v Bratislave.

Jeden z najzávažnejších hoaxov je správa o tretej zabitej žene v prístave. V správe sa píše, že „rovnako znásilnená, umučená a znetvorená sa našla aj tretia žena v prístave.“ Píše, že zapieranie má byť vecou taktiky polície v súvislosti s reálnym zločinom spáchaným na Viole.

"Nič z tohto nie je pravda, čo sme si preverili operatívne aj v pokročilej nočnej hodine," tvrdí polícia na facebooku a upozorňuje, že ide o mimoriadne závažnú dezinformáciu, teda hoax. Šíri sa hlavne vo forme Stories na Instagrame, ale je už aj na Facebooku. Dosah je v desiatkách tisíc ľudí.

„V tomto prípade existuje bezpochyby podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy, za čo hrozí trest za mrežami vo výmere až na dva roky,“ píše polícia, ktorá pátra po osobe, ktorá tieto správy napísala a publikovala ako prvá. „Ak o tejto osobe viete, volajte na číslo 158 alebo nám píšte tu do súkromnej správy na Facebooku. Touto osobou sa budeme intenzívne zaoberať, tu naozaj končí každá sranda,“ píše polícia a upozorňuje, že svoju zodpovednosť si musia uvedomiť aj tí, ktorí takéto správy zdieľajú.

Hlavným alebo jedným z hlavných zdrojov šírenia tejto poplašnej správy je profil Anet Slotovej, ktorá zverejnila PrtSc správy od Simony Slotovej (pravdepodobne sestra Anet), ktorá to podľa niektorých užívateľov šírila na Instagrame.
Anet Slotová napriek upozorneniam a výzve polície šíri hoax aj naďalej, a v komunikácii na facebooku sama píše, že o pravdivosti a zdroji tejto informácie, ktorú šíri, vlastne vôbec nič nevie.

Anet Slotová má spolu s priateľmi viac ako 2000 sledovateľov, len od pol noci do rána to od nej malo viac ako 200 zdieľaní. Hoci už po prvej hodine vedela, že šíri hoax, nechala to šíriť ďalej.

Odporúčame aj: Šíri sa hoax, že kvôli vražde v Bratislave treba uzavrieť hranice pred migrantmi

Podľa zákona, kto úmyselne spôsobí nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta tým, že rozširuje poplašnú správu, ktorá je nepravdivá, alebo sa dopustí iného obdobného konania spôsobilého vyvolať také nebezpečenstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Aktualizácia: Anet Slotová po 16 hodinách hoax zo svojej verejnej stránky odstránila. Na profile polície napísala: ""Ja som nikde preboha netvrdila, že je to fakt a ani si to nemyslím, pretože rozmýšľam kriticky. Jedine som písala, aby si ľudia dávali pozor! Čo nikdy nie je na škodu, ja som si nič nevymyslela ani netvrdila, ze je to pravda!!! Ak je to klamstvo, nájdite prosím človeka, ktorý si to celé vymyslel..."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.