Hoax o dodávke unášajúcej deti sa šíri už 20 rokov, aká je pravda? (VIDEO)

Hoax o dodávke unášajúcej deti sa šíri už 20 rokov, aká je pravda? (VIDEO) Ilustr. foto Omediach.com

Jedna z najčastejších „zaručených správ“, ktorá sa v pravidelných intervaloch šíri nielen na sociálnych sieťach, je, že okolo škôl sa pohybuje podozrivá dodávka, ktorá striehne a unáša deti alebo sa ich pokúša uniesť.

S týmto hoaxom sa spájajú najmä vozidlá ako čierna sanitka, dodávka, vozidlo s tmavými sklami a podobne. Podľa Riaditeľky odboru pátrania Policajného prezídia SR na Slovensku nedochádza k takýmto únosom detí zo strany cudzích osôb.

„Každoročne sa predovšetkým na sociálnych sieťach šíria nepravdivé správy v súvislosti s tým, že sa po Slovensku pohybujú vozidlá s tmavými sklami, ktoré sa pohybujú v okolí školských zariadení a je v nich posádka, ktorá sa násilím snaží vtiahnuť do auta deti. A že ide o únosy. Tieto správy sa nám nikdy nepotvrdili a také trestné činy ani neevidujeme,“ povedala riaditeľka odboru pátrania Beáta Jurčová.

Odporúčame aj: Polícia tvrdí, že status o pokuse uniesť dievčatá v Čachticiach je hoax, autorka sa bráni

Dodáva, že to netreba podceňovať. „Je potrebné, aby deti boli opatrné vo vzťahu k cudzím ľuďom.“
„Zároveň chceme upozorniť verejnosť, že ak by mali podozrenie, že môže dôjsť k únosu, aby tieto podozrenia nezverejňovali na sociálnej sieti ale obrátili sa priamo na políciu, ktorá to preverí a verejnosť bude v najkratšom čase informovať,“ dodáva Jurčová.

Deti na Slovensku miznú iným spôsobom. Riaditeľka odboru pátrania hovorí o dvoch najväčších skupinách nezvestných detí - tie, čo utiekli z reedukačných centier, a tie, ktoré "uniesol" vlastný rodič. Na Slovensku bolo za rok 2019 nezvestných 1 684 osôb mladších ako 18 rokov.