Pozor na sociálnu sieť TikTok: Tu je 9 rád, na čo si treba dávať pozor

Pozor na sociálnu sieť TikTok: Tu je 9 rád, na čo si treba dávať pozor Reprofoto TikTok

Čínska sociálna sieť TikTok si získala za pár rokov obrovskú popularitu po celom svete, patrí medzi najrozšírenejšie aplikácie hlavne u mladých. Aktuálne má mobilná aplikácia TikTok už viac ako 800 miliónov užívateľov. V počte stiahnutí, takmer dve miliardy, je najsťahovanejšou aplikáciou, ktorá je dostupná vo viac ako 150 krajinách sveta vrátane Slovenska.

Sociálna sieť vyvoláva mnoho otázok ohľadom bezpečnosti ale aj vhodnosti hlavne pre mladých.

Na nástrahy, ktorá táto moderná forma komunikácie prináša, rodičov ale aj samotných užívateľov upozorňuje aj slovenská polícia.

„Je nutné si uvedomiť, že videá sa dostávajú k mase neznámych internetových užívateľov, medzi ktorými sú aj potenciálni páchatelia trestnej činnosti. Neškodné sledovanie zo strany cudzích ľudí sa môže pretransformovať do vydierania alebo kyberšikany.“
Pri každej modernej technológii a sociálnej sieti je dôležité chrániť si svoje súkromie a obmedziť obsah svojho účtu len pre svojich priateľov, respektíve užívateľov, ktorým prístup k svojmu obsahu majiteľ účtu manuálne schváli.
Predstava, že niekto má málo sledovateľov, tak mu nebezpečenstvo nehrozí, je mylná.

Súčasťou TikToku sú videá, na ktorých sa objavujú sporo oblečení tínedžeri, niekedy vo veku pod 15 rokov. Pred kamerou vystupujú s cieľom pobavenia svojho publika, splnenia výzvy alebo získania uznania za svalstvo, ak sú aktívni športovci. Práve takýto obsah láka anonymných užívateľov, medzi ktorými sú aj pedofili. Tí takýmto jednoduchým spôsobom získavajú bez vedomia majiteľa videí jeho obnažené zábery, sťahujú si ich buď pre vlastnú potrebu, alebo ich šíria medzi svoju komunitu naďalej, upozorňuje polícia.

9 RÁD AKO BEZPEČNE POUŽÍVAŤ TIKTOK

1. Ak si odmietate uzamknúť účet pre svojich priateľov, uvedomte si, že medzi masou neznámych priateľov sú ľudia, ktorí vám môžu a chcú ublížiť, a preto tomu prispôsobte obsah svojich videí
2. Zverejňujte iba také videá, za ktoré sa nebudete hanbiť
3. Nezverejňujte také videá a informácie, z ktorých by neznámy človek mohol zistiť, v ktorom meste, nebodaj na ulici bývate
4. V prípade, že vás budú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich
5. Ak šikanovanie z ich strany bude pokračovať naďalej inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa
6. Nikdy nepristupujte na podmienky ľudí, ktorí by vás takouto formou vydierali, nestraťte svoju hrdosť a vždy situáciu riešte s chladnou hlavou
7. Nepublikujte videá, na ktorých ste sporo oblečení, pretože sa takouto formou podieľate na výrobe obsahu pre pedofilov
8. Nikdy nikomu neposielajte svoje nahé fotografie alebo videá, ani vo forme súkromnej správy
9. Zapájajte sa iba do takých výziev, pri ktorých vám nič nehrozí (to, že niekto pred vami výzvu splnil, neznamená, že vám sa to podarí)

Samostatnou kapitolou rôznorodosti obsahu sú reťazové výzvy, ku ktorým dochádza medzi jednotlivými užívateľmi. Niektoré patria do skupiny nebezpečných a môže dôjsť k poraneniu ich napodobňovateľov.
„Rodičom tínedžerov odporúčame, aby neriešili nové technológie striktným zákazom, ktorý by ich deti mohol ešte viac motivovať k tomu, aby si založili „tajný“ účet proti vôli rodiča. Racionálnejšie je viesť s tínedžermi debatu, v ktorej im budú vysvetlené možné riziká. V prípade mladistvých do 15 rokov odporúčame, aby bol medzi priateľmi/fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov s cieľom kontroly zverejňovaného obsahu,“ radí polícia.
Príklady zo zahraničia ukazujú dokonca účty na TikToku, na ktorých obsahoch sa spoločne podieľajú rodičia so svojimi deťmi. Spolupráca na vtipných videách môže viesť nielen k pobaveniu a stmeleniu vzájomného vzťahu, ale aj kontrolou nad celým obsahom ďalších videí.

Sociálna sieť, ktorá slúži na zverejňovanie krátkych upravených videí, čelí aj ďalším vážnym podozreniam. Napríklad americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo tvrdí, že v hre sú používateľské dáta miliónov ľudí, ktoré má aplikácia údajne sprístupňovať v konečnom dôsledku až čínskej vláde. Na úniky informácií upozornili viacerí, okrem iných aj spoločnosť Apple.