EÚ podporí projekty v oblasti kybernetickej bezpečnosti

EÚ podporí projekty v oblasti kybernetickej bezpečnosti Ilustr. foto BIS

Na poslednom samite európskych lídrov sa riešila aj oblasť kybernetickej bezpečnosti, ktorej Európska únia prikladá obrovszvýšený záujem.

 

Jednotlivé programy by mali nadviazať na pokračujúce úsilie o digitálnu transformáciu Európy. Len jeden z hlavných balíkov s názvom Digitálna Európa garantuje v rokoch 2021 až 2027 rozpočet až 6,7 miliardy eur.

Zastrešuje kľúčové digitálne kapacity Únie. Patrí sem najmä oblasť kybernetickej bezpečnosti, vysokovýkonná výpočtová technika (HPC), ale aj umelá inteligencia.

Zásadné financovanie čaká aj oveľa väčší program s názvom Horizont Európa, ktorému po dohode lídrov členských krajín na Európskej rade prislúcha necelých 76 miliárd eur.

Oba programy budú mať okrem iného za úlohu zriadenie Európskeho centra odvetvových, technologických a výskumných kompetencií v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Následne sa vytvorí sieť národných koordinačných centier, ktorého súčasťou bude aj príspevková organizácia NBÚ – Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti.

Zriadenie európskej „matky kompetenčných centier“ je v súčasnosti v legislatívnom procese.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.