Výstavu o cenzúre a manipulovaní novinárskych fotiek si môžete pozrieť aj online

V centre Prahy začala výstava o cenzúre a manipulácii v fotožurnalistikde, ktorú pripravila Česká tlačová kancelária a ukazuje predovšetkým fotografie z jej obsiahleho archívu fotografií. Výstava nazvaná Nežiaduce okamihy sa koná vonku v ulici Na Příkopě a bude tam do 14. februára.

 Expozícia mapuje české a československé dejiny v rokoch 1918 až 1990 prostredníctvom fotografií, ktoré z ideologických dôvodov doboví cenzori upravovali alebo zakazovali publikovať.

Ľudia majú možnosť prezrieť si slávne i menej známe fotky. Na výstave sú napríklad skôr nezverejnené fotografie československých legionárov alebo zábery zo života ľudí pred druhou svetovou vojnou alebo za protektorátu. Záujemcovia si môžu prezrieť aj pôvodné ešte nezretušované zábery komunistických funkcionárov alebo zakazované obrázky emigrantov a komunistickému režimu nepohodlných umelcov a športovcov.

Všetky fotky sú dostupné aj on-line, kde je možné nájsť aj pracovné materiály pre školy.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.