Ministerstvo zdravotníctva: Úmrtie Viršíka nesúviselo s očkovaním

Ministerstvo zdravotníctva: Úmrtie Viršíka nesúviselo s očkovaním Foto: Rádio Expres

Ministerstvo reaguje na dezinformácie o úmrtí Jula Viršíka, ktoré začal šíriť Marian Kotleba aj dezinfoscéna, zverejnením podrobnosti zo zdravotného stavu moderátora.

Včerajšia informácia o náhlej smrti moderátora Jula Viršíka spustila na Slovensku vlnu dezinformácií a fám, že za smrťou legendárneho moderátora je vakcína. Takéto správy šíri Marián Kotleba, Marek Čulen, ktorý kandidoval za Harabinovu Vlasť či facebookový profil Ján Bielik.

Úmrtie moderátora nesúviselo s očkovaním, píše dnes v oficiálnom stanovisku ministerstvo zdravotníctva. "Pán Viršík bol zaočkovaný prvou dávkou 10. apríla a 26. mája zomrel na zlyhanie srdca," dodáva ministerstvo.

Riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič vylučuje súvis medzi očkovaním Viršíka a jeho úmrtím a pridáva podrobnosti zo zdravotného stavu Viršíka. „V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše 1,5 mesiacom, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím," cituje ministerstvo Palkoviča.

Užívateľský profil Ján Bielčik zverejnil screenshot statusu nebohého Jula Viršíka z 18.04.2021, kde známy moderátor správne nabáda ľudí aby sa išli očkovať. Bielčik náhlu smrť moderátora bez štipky úcty zvrhol na šírenie svojej konšpirácie, upozornila dnes polícia. 

Do svojho statusu napísal Bielčík toto: Julo Viršk - moderátor Rádia RockFM ... Astra Zeneca!!!  56 rokov ! ... Dnes zomrel !!!, kľudne sa ďalej "očkujte"

„Prosíme vás o opatrnosť pri správach a internetových statusoch, ktoré akékoľvek úmrtia automaticky dávajú do súvisu s očkovaním. Zneužívanie podobných udalostí na podnecovanie strachu k očkovaniu môže viesť k ďalším úmrtiam na Covid a k opakovane preplneným nemocniciam,“ upozorňuje ministerstvo a dodáva, že na Slovensku zomrie denne v priemere zhruba 170 ľudí. Mnohí z nich boli v nejakom čase očkovaní.

„V prípadoch úmrtí, v ktorých pitva preukáže možný súvis s očkovaním, o tom následne otvorene informujeme. Takéto prípady zatiaľ evidujeme tri. Zaočkovaných proti Covidu prvou dávkou máme už vyše 1,6 milióna ľudí. Na Covid zomrelo na Slovensku už 12 320 a v súvislosti s Covidom ďalších 2 413,“ dodáva ministerstvo.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.