Minister vnútra podáva trestné oznámenie na autorov hoaxu o tom, že stojí za vraždou Lučanského

Minister vnútra podáva trestné oznámenie na autorov hoaxu o tom, že stojí za vraždou Lučanského Zdroj: FB

V súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa šíri mesiace množstvo dezinformácií.  Sociálne siete v týchto dňoch zasiahla nová vlna hoaxov. Na facebooku vznikla nová anonymná stránka s názvom Národná Protikorupčná jednotka SR, ktorá šíri statusy, v ktorých ministra vnútra označila za objednávateľa vraždy Lučanského. Statusy majú po pár dňoch tisícky zdieľaní.

Stránka vznikla len pred pár dňami 15. júla a zverejňuje útoky na ministra vnútra a spochybňuje oficiálne informácie o smrti Lučanského, pričom používa rôzne nepodložené zdroje, ktoré kompetentní spochybňujú. „Podľa informácii od Zboru väzenskej a justičnej stráže mal pán Mikulec vojsť do Prešovskej väznice okolo jedenástej v noci pričom nemusel preukazovať svoju totožnosť (kvôli priamym stopám objednávateľa). Podľa informácii od strážnikov sú priamé svedectvá o tom ako pán Mikulec prišiel vydierať pána Generála Lučanského. Keďže pán Lučanský nepristúpil k jeho podmienkam, údajne od svedectiev malo dôjsť k jeho fyzickej likvidácii,“ píše anonymná stránka.

Minister vnútra informácie z pochybnej stránky označil za „do neba volajúce klamstvo je absolútny hyenizmus“ a na adminov stránky podal trestné oznámenie. Upozorňuje, že v prípade vyšetrovania smrti Lučanského bola zriadená nezávislá komisia, v ktorej boli aj zástupcovia opozície. "Zistenia tejto komisie sa ani nepribližovali k “informáciám”, ktoré kolujú po sociálnych sieťach," píše Mikulec.

K informáciám anonymnej stránky zverejnil stanovisko aj Zbor väzenskej a justičnej stráže: „Informácia uvedená na FB stránke Národná Protikorupčná jednotka SR sa nezakladá na pravde. Pán Mikulec počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra vnútra SR nenavštívil Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Prešov, pričom vstup do chráneného objektu zboru bez preukázania totožnosti a oprávneného záujmu nie je možný ani pre ministra vnútra SR.“

Odporúčame aj: Šíri sa falošná posmrtná fotka tváre Lučanského, v skutočnosti je to dobitá tvár iného muža

Dnes - v sobotu - stránka zverejnila status, v ktorom podobným spôsobom útočí aj na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú.

Za bludy a hoaxy označil šírené statusy aj šéf výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Kurpa, ktorý bol členom nezávislej komisie zriadenej na vyšetrovanie smrti Lučanského.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.