Západ viní Čínu za hackerské útoky

Západ viní Čínu za hackerské útoky Ilustr. reprofoto youtube BIS

Spojené štáty, Európska únia a Británia vzniesli obvinenia proti Číne v súvislosti s nedávnymi hackerskými útokmi vrátane rozsiahlej kampane, ktorá využila zraniteľnosti e-mailového systému spoločnosti Microsoft. Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že za útokmi síce nestojí priamo Peking, ten však podľa neho poskytuje hackerom ochranu. Americká vláda uviedla, že Čína využíva "nájomných hackerov", ktorí vykonávajú útoky pre štát okrem aktivít pre vlastné obohatenie. Londýn a Brusel hovoriaa o nezodpovednom počínaní Pekingu a vyzývajú ho k zmene prístupu.

Útok vedený skrze produkt Microsoft Exchange Server zasiahol na začiatku roka desaťtisíce počítačov v rôznych krajinách. Problém sa dotkol okrem iného pražského magistrátu alebo českého ministerstva práce a sociálnych vecí. Podľa Microsoftu za ním stála skupina čínskych hackerov označovaná ako "Hafnium", ktorá údajne v januári prenikla do e-mailových serverov úradov i firiem.

Teraz označili Čínu za pôvodcu incidentu i západní lídri, pričom USA a Británia útok spájajú priamo s čínskym ministerstvom štátnej bezpečnosti. "Ministerstvo štátnej bezpečnosti ČĽR vytvorilo funkčný systém zločineckých hackerov, ktorí škodia ľuďom a organizáciám na celom svete. Dnes sa pridávame k spojencom a partnerom, aby sme na toto nezodpovedné správanie upozornili," uviedol hovorca americkej diplomacie Ned Price.

"Rozumiem tomu tak, že čínska vláda, podobne ako tá ruská, (kyberútoky) sama nevykonáva, ale chráni tých, ktorí za nimi stoja," povedal neskôr Biden novinárom. Dodal, že vyšetrovanie kybernetických kampaní pokračuje, pričom v utorok o nich zrejme dostane podrobnú správu.

Podľa britského ministra zahraničia Dominica Raaba zistenia okolo útoku na Microsoft Exchange Server ukazujú "ľahkovážny, ale známy vzorec správania". Čínsku vládu britský minister vyzval, aby ukončila "systematickú kybernetickú sabotáž".

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vo svojom vyhlásení hovorí o "škodlivých kybernetických aktivitách vedených z územia" Číny. Podobne ako spojenci spomína okrem útoku na e-mailové servery aj ďalšie incidenty, "ktoré sa zameriavali na vládne inštitúcie a politické organizácie v EÚ a v členských krajinách". "Tieto aktivity možno spojiť s hackerskými skupinami známymi ako APT 40 a APT 31 a boli vedené z čínskeho územia s cieľom krádeže duševného vlastníctva a špionáže," uviedol Borrell.

Podľa denníka The New York Times (NYT) predstavujú tieto oznámenia prvý prípad, keď Washington obviňuje Peking z najímania kriminálnych skupín s cieľom viesť rozsiahle hackerské útoky. Pre Britániu je to druhýkrát, čo jej vláda verejne spojila Čínu s konkrétnym kybernetickým incidentom, napísala na twitteri reportérka britskej televízie Sky News.

Agentúra AP poznamenáva, že pripisovanie viny zo strany USA nie je spojené so žiadnymi sankciami. Vláda ale aj samotné oznámenia v tomto smere vníma ako dôležité, uviedol nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ. "Nevylučujeme ďalšie kroky, aby sme donútili Čínu k zodpovednosti," dodal.

Ani šéf úníjnej diplomacie vo svojom komuniké explicitne nezmieňuje protičínske sankcie a zostáva u výzvy, aby sa Čína držala medzinárodných noriem a aktivity hackerov potláčala. List NYT tento jeho prístup v podaní EÚ hodnotí ako neobvyklý, "pretože väčšina členských štátov sa dosiaľ zdráhala verejne kritizovať Čínu, ktorá je významným obchodným partnerom".

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.