Ostré slová prezidentky: Potrebujeme prestať tliachať o covide a šíriť bludy o covide (VIDEO)

Ostré slová prezidentky:  Potrebujeme prestať tliachať o covide a šíriť bludy o covide (VIDEO) Reprofoto TA3

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes navštívila covidové oddelenie Ružinovskej nemocnice v Bratislave. Vo vyhlásení, ktoré poskytla pred nemocnicou v prítomnosti ministra zdravotníctva a zdravotníka ostro vystúpila proti šíreniu bludov a žiadala lockdown, pričom zároveň dodala, že vie, že je to nespravodlivé voči tým, ktorí dodržujú opatrenia a očkovali sa. Prinášame celé vyhlásenie prezidentky:

Prehrávame. Prehrávame boj s covidom. A to najmä v tom zmysle, že sme najhorší na svete v počte novonakazených ľudí na milión obyvateľov. Neviem, čo viac treba počuť a vidieť na to, aby sme zmenili prístup? Čo viac treba vidieť ako preplnené nemocnice, ako ľudí, ktorí zomierajú na pľúcnej ventilácii a väčšina z ich sa už domov nevráti? Čo viac treba vidieť ako vyčerpaný zdravotnícky personál? Čo viac treba vidieť ako ľudí, ktorí zomierajú v iných oblastiach alebo s inými diagnózami, lebo sa kapacitne na nich nedostane?

Čo viac ešte potrebujeme počuť ako to, že sme so svojím prístupom najhorší na svete?

Pre mňa je to absolútne alarmujúce a to, čo potrebujeme, je prestať šíri bludy o covide a prestať tliachať o covide a začať počúvať odborníkov. Odborníci jednoznačne hovoria, konzílium má jasné odporúčania, že treba obmedziť mobilitu, že potrebujeme lockdown.

Je to nepopulárne opatrenie, ktoré je absolútne nevyhnutné. Je to, žiaľ, opatrenie, ktoré sa musí dotknúť všetkých, či sú zaočkovaní, nezaočkovaní, zodpovední. Sme na tom tak zle, že takéto opatrenie, ktoré odborníci odporúčajú, sa musí dotknúť všetkých. A áno, treba povedať aj to bé – je to nefér voči ľuďom, ktorí sa správali zodpovedne, dodržiavali opatrenia a zaočkovali sa.

Dúfam, že keď toto najhoršie pominie, práve toto a ich zodpovedný prístup bude môcť byť zohľadnený. Počúvajme odborníkov, lebo obrázky, ktoré som v Ružinovskej nemocnici pred chvíľou videla, boli tragické, boli hrozné.

Keď som sa rozprávala so zdravotníckym personálom, ktorý napriek obrovskej snahe čelí vyhrážkam a nenávisti, mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem.

Ako je možné, že v súčasnej situácii, keď zomierajú ľudia aj na základe bludov, na covid, ešte stále tu máme nenávisť voči tým, ktorí nás zachraňujú? Toto považujem za absolútne nefér. Moja nekonečná vďaka a úcta patrí každému jednému zdravotníkovi, ktorý sa snaží pomáhať.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.