USA podozrievajú Moskvu, že plánuje vyrobiť falošné video ako zámienku na útok na Ukrajinu

USA podozrievajú Moskvu, že plánuje vyrobiť falošné video ako zámienku na útok na Ukrajinu Ilustr. reprofoto youtube ABC

Spojené štáty získali spravodajské informácie, ktoré naznačujú, že Rusko so súhlasom vysoko postavených vládnych činiteľov vypracovalo plán na zverejnenie falošných informácií, ktoré by mohli slúžiť ako zámienka na ruskú inváziu na Ukrajinu, uvádzajú svetové agentúry. O záveroch spravodajcov najprv informovali denníky The Washington Post a The New York Times, neskôr ich potvrdil hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby.

 "Domnievame sa, že Rusko by mohlo natočiť veľmi násilné propagandistické video, ktoré by ukazovalo mŕtve telá, hercov zobrazujúcich smútiacich ľudí, rovnako ako zábery zničených miest s ukrajinskou alebo západnou vojenskou technikou," uviedol Kirby na tlačovom brífingu. "Toto video, ak bude zverejnené, by mohlo Putinovi poskytnúť iskru, ktorú potrebuje na zapálenie a ospravedlnenie vojenských operácií proti Ukrajine," dodal hovorca.

Washington sa podľa Kirbyho rozhodol takto netradične informovať o získaných informáciách, aby "odradil" Rusko od uskutočnenia takýchto plánov, píše Reuters.

Plán zahŕňal výrobu názorného propagandistického videa, ktoré by ukazovalo zinscenované výbuchy a používalo by mŕtvoly a hercov predstavujúcich smútiacich pozostalých, píše AP. Informácie o zámere boli súčasťou odtajnených spravodajských informácií, ktoré Američania v týchto dňoch poskytli predstaviteľom Ukrajiny a európskym spojencom.

"Ide sa o jasný a šokujúci dôkaz nevyprovokovanej agresie a pochybnej činnosti Ruska s cieľom destabilizovať Ukrajinu," napísala na twitteri britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a plán odsúdila ako "neprijateľný".