Británia rozšírila sankcie na ruských "propagandistov" a "mariupolského mäsiara"

Británia rozšírila sankcie na ruských "propagandistov" a "mariupolského mäsiara" Ilustr. reprofoto: RT

Britská vláda dnes oznámila rozšírenie protiruských sankcií na 14 ďalších subjektov vrátane štátnych médií a ich "propagandistov" a ruského generála Michaila Mizinceva, ktorého označila ako "mariupolského mäsiara". Opatrenie mieri proti tým, ktorí šíria klamstvá o ruskej invázii na Ukrajinu, uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí. Šéfka diplomacie Liz Trussová oznámila, že Londýn bude ďalej stupňovať tlak, aby ruský prezident Vladimír Putin "na Ukrajine prehral".

Nová várka sankcií dopadá okrem iných na prominentného moderátora ruskej štátnej televízie Sergeja Briljova, ktorý podľa spravodajskej spoločnosti BBC má aj britské občianstvo a vlastný byt v Londýne. "Briljov už nebude môcť dosiahnuť žiadnu z svojich britských aktív či pokračovať v podnikateľskej činnosti," uvádza vyhlásenie britskej vlády.

"Vláda tiež uvaľuje priame sankcie na štátne mediálne organizácie a cieli na Kremľom financovanú TV-Novosti, ktorá vlastní RT, predtým Russia Today, a na Rossija segodňa, ktorá kontroluje spravodajskú agentúru Sputnik," pokračuje komuniké. Británia už skôr rovnako ako Európska únia zablokovala vysielanie televízie RT, zakázaný je aj internetový obsah od Sputniku. Podľa britskej vlády nové kroky zabránia RT v "ceste späť na britské televízie" a britským subjektom v "podnikaní s nástrojmi ruskej štátnej propagandy".

"Putinova vojna je založená na prívale klamstiev," uviedla k novým postihom ministerka Trussová s tým, že pokiaľ ide o ďalšie posilňovanie sankcií, zostávajú na stole všetky možnosti. Moskva svoju viac ako mesiac trvajúcu agresiu proti Ukrajine prezentuje ako boj proti "nacistom" a snahu "oslobodiť" ruskojazyčné obyvateľstvo Ukrajiny, zároveň napriek neustále sa hromadiacim dôkazom popiera bombardovanie civilných cieľov, ako sú obytné domy, nemocnice alebo školy.

Najväčšie škody v tomto smere zrejme utrpel juhovýchodný prístav Mariupol, kde sú za ruského obliehania uväznené desaťtisíce, pričom tisíce obyvateľov pravdepodobne od začiatku ofenzívy zahynuli.

Londýn skazu mesta pripisuje generálovi Mizincevovi, ktorý stojí na čele Centra riadenia národnej obrany Ruskej federácie a dohliada na všetky ruské vojenské operácie. Podľa britskej vlády dostal Mizincev kvôli brutalite ruského postupu prezývku mariupolský mäsiar. "Je známy používaním zavrhnutiahodných taktík vrátane ostreľovania civilných centier v Halabe (Aleppe) v rokoch 2015 a 2016 a teraz v Mariupole, kde sú na ukrajinskom ľude páchané zverstvá," uvádza tlačová správa.