BBC reaguje na dezinformácie Ruska, ktoré sa snaží spochybniť mŕtvych civilistov v Buči

Spravodajská spoločnosť BBC analyzovala niekoľko ruských tvrdení týkajúcich sa správ z oslobodenej obce Buča pri Kyjeve a dospela k záveru, že vyjadrenia spochybňujúce utrpenie civilistov odporujú vizuálnym dôkazom aj svedectvám miestnych. V meste severozápadne od ukrajinskej metropoly sa po odchode ruských jednotiek našli desiatky až stovky mŕtvol a zatiaľ čo ukrajinskí a západní predstavitelia hovoria o vojnových zločinoch, Moskva bez dôkazov obviňuje Kyjev z provokácie.

Ruské ministerstvo obrany napríklad prišlo s tvrdením, že v čase ruskej okupácie Buči sa nikto z miestnych nestal obeťou násilia. Toto vyjadrenie je v priamom rozpore s mnohými svedectvami. Miestni obyvatelia napríklad vysvetlili BBC, že Rusi systematicky vpadali ľuďom do domov a kradli jedlo i cennosti, zatiaľ čo domáci museli byť v pivniciach. Jedna žena uviedla, že ruskí vojaci zabili jej syna, keď šiel do pneuservisu, kde pracoval.

Istá miestna učiteľka ľudskoprávnej organizácii Human Rights Watch dnes povedala, že Rusi v Buče zadržali päticu mužov a jedného náhodne vybraného zavraždili. Ďalší ľudia situáciu popísali ruskému investigatívnemu webu The Insider. "Boli to strašné dni... Bolo zakázané vychádzať na ulicu. Keď ste vyšli, zastrelili vás," uviedla miestna obyvateľka Kristina.

Keď cez tento víkend znovu prevzali kontrolu nad obcou Ukrajinci, začali sa šíriť fotky mŕtvol ležiacich na uliciach, pričom niektoré mali podľa reportérov ruky zviazané za chrbtom. Oficiálne ruské kanály potom začali tieto zábery spochybňovať ako zinscenované. Zatiaľ čo sa šírilo video natočené z prechádzajúceho auta, na ktorom sú vidieť mŕtvoly na oboch stranách, ruské veľvyslanectvo v Kanade na twitteri zdieľalo upravenú verziu s tvrdením, že ruka pri jednom z ležiacich tiel sa pohla.

Podľa zistení BBC toto tvrdenie využíva nízku kvalitu záznamu a to, že na čelnom skle auta bola kvapka vody alebo nečistota, ktorá obraz skresľuje. "Ďalšie ruské tvrdenie sa zameriava na inú časť záznamu. Auto prechádza okolo ďalšieho tela... Ako ide ďalej, telo sa na moment objaví v pravom spätnom zrkadle. Proruské účty tvrdia, že sa telo 'posadilo'. Avšak spomalená verzia videa ukazuje, že bočné zrkadlo jasne deformuje odraz tela, rovnako ako budov v pozadí,“ píše BBC. Okrem toho obe mŕtvoly našla na fotografiách agentúr Getty a AFP.

Ruské ministerstvo zahraničia zase na twitteri písalo o údajne pozoruhodných vlastnostiach tiel zdokumentovaných v Buče a okrem iného označilo za znepokojujúce, že "nie sú stuhnuté". Telo človeka po smrti prechádza procesom zvaným rigor mortis, pri ktorom sa svaly sťahujú a tuhnú, vyjadrenie ruskej diplomacie je však zavádzajúce. Istý patológ, ktorý pracoval okrem iného v Kosove a Rwande, ale neželal si byť menovaný, BBC povedal, že rigor mortsi do niekoľkých dní "spravidla pominie".

Ďalšie dôkazy proti ruským tvrdeniam potom priniesol denník The New York Times (NYT), ktorý získal satelitné snímky Buči z času ruskej okupácie. Na nich identifikoval mnohé telá civilistov, ktoré boli cez víkend nájdené po ruskom odchode. Snímky od firmy Maxar Technologies údajne svedčia o tom, že najmenej 11 mŕtvol nájdených na jednej z miestnych ulíc tam ležalo už od 11. marca.

"Príčiny úmrtia nie sú jasné. Niektoré telá mali vedľa seba niečo, čo pripomínalo dopadový kráter. Iné boli pri opustených autách. Tri telá ležali vedľa bicyklov. Niektoré majú ruky zviazané za chrbtom bielym kusom látky," píše NYT.