Kyjev bude využívať slovenskú aplikáciu na komunikáciu s občanmi a boj s dezinformáciami

Kyjev bude využívať slovenskú aplikáciu na komunikáciu s občanmi a boj s dezinformáciami Foto: Simplicity

Kyjev začne využívať na komunikáciu so svojimi obyvateľmi modernú online platformu zo Slovenska. Na osobnom stretnutí sa na tom dohodli primátor Kyjeva Vitalij Kličko a spoluzakladateľ slovenského startupu Simplicity, Andrej Krúpa. Slováci poskytli online platformu Kyjevu ako dar, pričom osobne vycestovali na Ukrajinu, kde ich prijal Vitalij Kličko so svojim tímom, ktorý v najbližších dňoch začne s implementáciou platformy, ktorá by mala byť v priebehu krátkeho obdobia k dispozícii pre všetkých obyvateľov hlavného mesta Ukrajiny.

Online platforma, s ktorou v uplynulých mesiacoch zakladatelia Simplicity expandovali aj na americký trh, zhromažďuje na jednom mieste všetky pre obyvateľov potrebné informácie – od správ mestského úradu, cez pokyny polície, hasičov, záchranárov, vojakov a mestských inštitúcií. Mesto môže zároveň posielať svojim obyvateľov aktuálne notifikácie, teda aktuálne informácie, ako aj varovania o tom, čo sa na tom-ktorom mieste v meste deje. Aplikácia funguje aj opačne, kedy sa samotní obyvatelia môžu na mesto obrátiť v reálnom čase a upozorniť na práve vzniknutú situáciu či problém.

„Sme presvedčení, že naša aplikácia môže vojnou skúšanému mestu a jeho obyvateľom pomôcť, a to aj v zložitej či nebezpečnej situácii,“ hovorí Andrej Krúpa, jeden zo spoluzakladateľov Simplicity. „V týchto vojnových časoch sa objavuje na internete, ako aj na sociálnych sieťach, množstvo dezinformácií, ktoré sú pre ľudí mätúce a často aj nebezpečné. Preto im chceme ponúknuť komunikačný kanál s overenými informáciami, ktoré môžu bez obáv zdieľať aj so svojou rodinou či priateľmi“, povedal Krúpa.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko ocenil prínosy online aplikácie a poďakoval Slovensku za podporu.

„Chcem sa poďakovať týmto mladým Slovákom za ich dar mestu Kyjev a podporu, ktorú poskytli našim ľuďom v týchto ťažkých časoch. Online platforma nám umožní veľmi efektívne a spoľahlivo komunikovať s našimi občanmi, čo je v súčasnej dobe plnej problémov a dezinformácií veľmi dôležité. Platformu, ktorú sme dnes oficiálne dostali, vnímam ako dar od všetkých Slovákov a môžem vás ubezpečiť, že nikdy nezabudneme na podporu, ktorú dostávame od Slovenska,“ povedal Vitalij Kličko, primátor Kyjeva.

„Sme pripravení aplikáciu poskytnúť aj ďalším mestách na Ukrajine. Ak bude záujem, pomôžeme ju mestám aj operatívne nasadiť. Som presvedčený, že naša komunikačná platforma pomôže ľuďom predovšetkým v týchto ťažkých časoch. Verím však, že vojnový konflikt sa na Ukrajine čoskoro skončí a naša platforma bude nápomocná aj pri konsolidácii vojnou zničených miest a návratu ich obyvateľov do normálneho života,“ dodal Krúpa.