Hackeri napojení na Kremeľ napadli súkromný telefón Trussovej

Hackeri napojení na Kremeľ napadli súkromný telefón Trussovej Facebook Liz Truss

Súkromný telefón Liz Trussovej v čase, keď bola britskou ministerkou zahraničia, bol terčom úspešného útoku hackerov napojených na Kremeľ. Tvrdenie priniesol britský bulvárny denník The Mail on Sunday. Britská vláda dnes v reakcii na to prostredníctvom hovorcu uviedla, že jej kybernetická bezpečnosť je "akurátna", informovala stanica BBC. Opozičné strany požadujú nezávislé vyšetrovanie hackerského útoku aj úniku informácií do novín.

 Hackerský útok bol údajne odhalený v čase, keď Trussová tento rok v lete kandidovala na post predsedníčky Konzervatívnej strany a premiérky. Podľa Mail on Sunday sa vtedajší premiér Boris Johnson rozhodol narušenie bezpečnosti utajiť. Trussová vo voľbe uspela, stala sa premiérkou, ale po šiestich týždňoch podala demisiu.

Denník tvrdí, že prokremeľskí hackeri mali prístup k textovým správam so zahraničnými štátnikmi, ktoré boli aj o vojne na Ukrajine a dodávkach zbraní. Británia je pritom jedným z kľúčových partnerov Ukrajiny pri obrane pred ruskou inváziou, cvičí ukrajinských vojakov a dodáva Kyjevu vojenský materiál.

Mobil bol údajne po zistení o napadnutí uzavretý do bezpečnostnej schránky vo vládnej budove. Odhalenie tejto informácie podľa denníka spätne vysvetľuje, prečo Trussová krátko pred nástupom na čelo vlády po viac ako desaťročí náhle zmenila telefónne číslo a spôsobila tým zmätky a znepokojenie svojich kolegov.