Pozrite sa, ako režim cenzúroval a prekrúcal informácie o Černobyle (VIDEO)

Pozrite sa, ako režim cenzúroval a prekrúcal informácie o Černobyle (VIDEO) Reprofoto ČST

26. apríla 1986 v sovietskom Černobyle (dnes Ukrajina) vybuchla jadrová elektráreň a došlo k najhoršej jadrovej havárii ľudstva. Napriek ohrozeniu zdravia obyvateľov režim sa snažil v médiách situáciu zľahčovať.

Foto: chernobylwel.com

 V priebehu testu nového bezpečnostného systému došlo k prehriatiu a následne explózii reaktora a do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, Východnú Európu a Škandináviu. Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Znečistené mraky lietali po celom svete, vrátane Československa.

Podľa webu chernbylwel.com katastrofa v Černobyle ovplyvnila životy približne 600 000 ľudí. Oficiálne dokumenty rozdeľujú obete radiácie do niekoľkých kategórií. Napríklad, najväčšia skupina pozostáva z 200-240 tisíc likvidátorov - záchranárov, vojakov, ktorí vykonávali dekontaminačnú prácu, hasičov a policajtov. Okrem toho existuje skupina približne 116 tisíc obyvateľov znečistených oblastí v blízkosti Černobyľa. Ďalších 220 tisíc ľudí bolo evakuovaných neskôr zo znečistených území Bieloruska, Ukrajiny a Ruska. Napriek tomu asi 5 miliónov ľudí v súčasnosti žije v znečistených oblastiach. Celkovo sa viac ako 10 miliónov ľudí považuju za chorých z dôvodu černobyľskej katastrofy, 3,2 milióna len na Ukrajine.

Postup rádioaktívneho mraku v Európe:

Napriek rozsahu tragédie sovietský režim bezprostredne po tragédii svet o hrozbe neinformoval, jeho médiá mlčali, neskôr médiá použil na zľahčovanie situácie. Naše médiá informovali v rovnakom duchu. 

Prvé informácie, že sa stala havária, pochádzajú zo Švédska, kde pracovníci ich elektrárne 27. apríla našli rádioaktívne častice na svojom oblečení. Švédske hľadanie zdroja rádioaktivity ako prvé naznačilo vážny jadrový problém v západnej časti Sovietskeho zväzu. Sovietske médiá a následne naše médiá informovali prvýkrát o havárii tretí deň po havárii so slovami, že došlo k "istému úniku rádioaktívnych látok" a "v súčasnosti je radiačná situácia stabilizovaná" a na území ČSR "nebola zvýšená rádioaktivita." Súčasťou vtedajších správ bola aj kritika buržoáznych informačných prostriedkov, ktoré vraj nafukujú situáciu a šíria nezmysly. 

Pozrite sa, ak o tejto katastrofe deň po dni informovala v Televíznych novinách Československá televízia:

 

00:16 - 29. apríl 1986 - odvysielaná reportáž z sovietskej TV "Время" (Vremja), v ktorej tretí deň po havárii oznámil režim túto udalosť. Nasledujú informácie o opatreniach v Československu.
02:01 - 30. apríl 1986 - odvysielaná ďalšia reportáž z relácie sovietskej TV "Время", kde bolo uverejnené jedno čiernobiele foto elektrárne. Nasleduje informácie o opatreniach v Československu.
05:45 - 1. máj 1986 - režim o havárii neinformuje - všetci organizovane v uliciach oslavujú Sviatok práce. 06:40 - 2. máj 1986 - propagandistická reportáž o tom, ako Británia zneužíva haváriu v Černobyle.
08:02 - 3. máj 1986 - krátka správa sovietskej tlačovej agentúry TASS, nasleduje propagandistická reportáž zo zjazdu západonemeckých komunistov, kde prehovoril súdruh Boris Jeľcin aj o havárii v Černobyle.
10:31 - 4. máj 1986 - po čítanej správe agentúry TASS nasleduje reportáž z relácie "Время", kde sú po prvýkrát zverejnené zábery z vrtuľníka nad Černobyľom. Pohľad na postihnutú elektráreň je tu však natočený zo zeme - letecké zábery boli zcenzurované a sovietska televízia ich nezverejnila. Nasleduje informácia o meraní rádioaktivity v Československu.
14:35 - 5. máj 1986 - po krátkej správe agentúry TASS nasleduje propagandistická reportáž ČST o jadrových pokusoch v USA. Ďalšia propaganda zo sovietskej relácie "Время" ukazuje normálne fungujúci život na Ukrajine. A nakoniec opäť krátka správa o meraní v Československu. 21:41 - 6. máj 1986 - tlačová konferencia z Moskvy. Nasleduje reportáž ČST z Kyjeva. V čase 25:20 uvidíte rozhovor s hlavnou hygieničkou Slovenskej socialistickej republiky o stave rádioaktivity nad Československom. 29:06 - 7. mája 1986 - správy agentúry TASS a reportáž relácie "Время" z Ukrajiny, ďalej vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie z Dánska a nakoniec propagandistická reportáž z Poľskej ľudovej republiky. 32:16 - 8. mája 1986 - reportáž ČST z Ukrajiny. V čase 34:00 rozhovor s pracovníkom ministerstva zdravotníctva ČSR o stave rádioaktivity v Československu.
36:13 - 9. mája 1986 - tlačovka z Moskvy, kde vystúpil riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. 38:40 - 10. mája 1986 - propagandistická reportáž o meraní rádioaktivity amerického snehu, ďalej reportáž z Ukrajiny.
41:05 - 11. mája 1986 - sovietska relácie "Время" prvýkrát zverejnila reportáž zo zakázanej 30 kilometrovej zóny v Černobyle.

Na video inzlin/youtube upozornil dnes web Dezinformácie Hoaxy PropagandaDezinformácie Hoaxy Propaganda

Obyvatelia Slovenska boli vystavení vplyvu rádioaktívnych látok prvé týždne po havárii - hlavné vzdušné prúdy kontaminované výbuchom preleteli nad územím Československa 30. apríla, 3. až 4. mája a 7. mája 1986. Obyvatelia boli radioaktivite vystavení aj potom počas zimy 1986/1987, kedy sa spotrebovávali obilniny z úrody a konzumovalo sa mlieko a mäso zo zvierat kŕmených senom skoseným na jar a v lete 1986.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.