Vzniká nová spravodajská platforma Wikitribune

Vzniká nová spravodajská platforma Wikitribune

Služba Wikitribune by mala byť bezplatná a nemala by obsahovať reklamu.

Zakladateľ internetovej encyklopédie Wikipedia Jimmy Wales vytvára spravodajskú platformu Wikitribune, ktorá bude kombinovať prácu profesionálnych novinárov a dobrovoľníkov.

Jej cieľom je, aby služba prinášala "faktické a neutrálne" články, ktoré by pomohli bojovať s problémom falošných správ, píše server BBC.

Financovať sa bude z pravidelných príspevkoch jej podporovateľov. Model založený na reklame využívaný väčšinou internetových médií podľa Walesa vedie k "honbe za kliknutiami", ktorá ovplyvňuje úroveň spravodajstva.

Wikitribune má podľa BBC mnoho prvkov spoločných s Wikipedia. Požaduje napríklad, aby autori príspevkov uvádzali zdroje predkladaných faktov, a spolieha sa na verejnosť pri editácii a zachovávaní správnosti článkov.

Zmeny na stránkach Wikitribune budú podliehať schváleniu zo strany pracovníkov služby či poverených dobrovoľníkov. Wikitribune bude navyše disponovať tímom platených autorov, píše BBC.

Wikipédiu spustil Wales 15. januára 2001. Je to encyklopédia s otvoreným obsahom, ktorej podobu vytvárajú sami používatelia-dobrovoľníci. Encyklopédiu netvorí platený redakčný tím, články a ich úpravy sú dielom užívateľskej komunity a každý, kto si nejaké heslo prečíta, ich môže upraviť či prípadne vytvoriť nový záznam.